Στη Βουλή το αίτημα του Δήμου Χανίων για παραχώρηση του φρουρίου Ιτζεδίν

στη-βουλή-το-αίτημα-του-δήμου-χανίων-γι-122642

frourio itzedinΑναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο Χανιώτης βουλευτής κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, με την επιστολή του Δημάρχου κ. Μανώλη Σκουλάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Δικαιοσύνης, με θέμα «Προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του φρουρίου Ιτζεδίν» με την οποία προτείνεται η παραχώρησή του στο Δήμο, για τη διάσωσή του.

Στην επιστολή του, ο δήμαρχος αναφέρει τα εξής:

1. Ιστορικότητα του φρουρίου

Το φρούριο Ιτζεδίν που βρίσκεται στο Καλάμι της Δημοτικής Ενότητας Σούδας Δήμου Χανίων, χτίστηκε το 1872 και αποτελεί ένα από τα οχυρωματικά έργα που χτίστηκαν για τη προστασία του λιμανιού της Σούδας. Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών. Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1903) ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε για 15 ημέρες το αφιλόξενο περιβάλλον των φυλακών του φρουρίου. Στη διάρκεια του εμφυλίου, στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια αλλά και στη διάρκεια της δικτατορίας,  εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι πέρασαν από τα σκοτεινά  μπουντρούμια του ενώ στη μεταπολίτευση, αποτέλεσε τον «φυσικό» χώρο για να γυριστούν σκηνές δύο αξιόλογων κινηματογραφικών ταινιών (“Μέρες του ‘36” του Θ. Αγγελόπουλου και “Πέτρινα χρόνια” του Π. Βούλγαρη).

 2. Σημερινή κατάσταση

Αυτό το σημαντικό μνημείο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας σήμερα – δυστυχώς – καταρρέει, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, από την Πολιτεία, για την συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του και παρά τις επίμονες προσπάθειες και προτάσεις του Δήμου Χανίων (και προγενέστερα του Δ. Σούδας) για να εξευρεθεί χρηματοδότηση για τις αναγκαίες εργασίες ανάδειξης και συντήρησής του, προτάσεις οι οποίες δεν έχουν εισακουστεί έως σήμερα από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια το μνημείο να είναι μη επισκέψιμο για το κοινό εξαιτίας της επικινδυνότητας των κτιρίων και της εγκατάλειψης των χώρων του φρουρίου.

3. Η πρόταση του Δήμου Χανίων για τη διάσωση του Φρουρίου

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι το Φρούριο Ιτζεδίν, αποτελεί σύμβολο εθνικής αναφοράς, μνημείο ελευθερίας και δημοκρατίας το οποίο οφείλουμε να διασώσουμε, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε διατηρώντας ζωντανή την ιστορία και μνήμη του τόπου μας και αποδίδοντάς το παράλληλα στην τοπική κοινωνία, με χρήσεις πολιτιστικού και μουσειακού χαρακτήρα, ζητούμε να γίνει παραχώρηση της χρήσης του φρουρίου Ιτζεδίν, από την Εταιρεία  Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), στο Δήμο Χανίων, ώστε στη συνέχεια να συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Υπουργείου Πολιτισμού, για την εκπόνηση μελέτης για την άμεση επισκευή και αποκατάσταση του Μνημείου αλλά και την ανάδειξη του – σε συνεργασία και με το Υπουργεία Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πολιτισμού – ως επισκέψιμου χώρου ιστορικής μνήμης αλλά και ως χώρου τέχνης και πολιτισμού.

Με την πεποίθηση ότι θα εξετάσετε θετικά το αίτημά του Δήμου Χανίων, αναμένουμε την απάντηση σας, επισημαίνοντας σας ότι η Πολιτεία έχει ιστορική ευθύνη να διασώσει το φρούριο Ιτζεδίν αναδεικνύοντας το ως σύμβολο εθνικής αναφοράς αλλά και ως χώρο πολιτισμού και προώθησης των ιδεωδών της δημοκρατίας και ελευθερίας.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook