Στην Πόλη του Φωτός η νέα αναμέτρηση με την Τρόικα

στην-πόλη-του-φωτός-η-νέα-αναμέτρηση-με-150436

gikasΑλλαγή σκηνικού στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες από σήμερα διεξάγονται πλέον σε «ουδέτερο έδαφος» και χωρίς τον κύριο Πόουλ Τόμσεν που –δια της αναβαθμίσεως- αποσύρθηκε από την ελληνική Τρόικα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται από το πρωί εν πτήσει προς το Παρίσι, για τις συναντήσεις που θα έχει από σήμερα το απόγευμα (ώρα Γαλλίας) με τους επικεφαλής της Τρόικα στα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ. Ωστόσο η ελληνική αποστολή ταξιδεύει με πτήση της γραμμής για Παρίσι και στην οικονομική θέση και, όπως επιβάλλεται στις πτήσεις αυτές, δεν θα μεταφέρει μεγάλα «βάρη» και προσδοκίες στις αποσκευές της.

Τα μηνύματα που ήδη φτάνουν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μπορεί … «με το bonjour» που θα ανταλλάξουν με τους ελεγκτές, να βρεθούν αντιμέτωποι με πιέσεις για περισσότερα μέτρα «εδώ και τώρα», στις οποίες όμως ο κύριος Χαρδούβελης δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να απαντήσει, με βάση τις οδηγίες που έχει λάβει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι ελεγκτές αναμένεται να δείξουν ευθέως τις διαθέσεις τους, μόλις ανοίξει η συζήτηση για τρία βασικά μέτωπα: τις αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ (το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη), το χρηματοδοτικό κενό του 2015 και τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές. Από αυτά θα φανεί αμέσως, λένε παράγοντες του οικονομικού επιτελείου που μετέχουν στις συσκέψεις, για το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να εξαγγείλει από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

«Χαμηλή πτήση»

Να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών επιχειρεί ο κύριος Χαρδούβελης, που έδωσε χθες το στίγμα των συναντήσεων που θα επακολουθήσουν: «η συζήτηση στο Παρίσι είναι ένας πρόδρομος για το τι θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου» τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως «δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές» και δεν  βρίσκονται στην ατζέντα οι μειώσεις στον φόρο πετρελαίου ή της έκτακτης εισφοράς. Έδειξε όμως και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει και να προχωρήσει στα σχέδιά της, καθώς θεωρούν πως η διαπραγμάτευση μόλις τώρα αρχίζει: «στόχος μας είναι να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας. Με αυξημένη αξιοπιστία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά στη συνέχεια» δήλωσε και τόνισε πως αν η Τρόικα θέσει εμπόδια στα θέματα αυτά «θα έχουμε να απαντήσουμε» έλεγε χαρακτηριστικά χθες ο κύριος Χαρδούβελης.

Το πρόγραμμα της αναμέτρησης

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη γαλλική πρωτεύουσα θα αριθμεί περίπου 20 μέλη. Η πρώτη «εκτός έδρας» αναμέτρηση με την Τρόικα ξεκινά το απόγευμα σήμερα και οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης.

Απόψε οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών. Βασικοί διαπραγματευτές θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Το υπουργείο Οικονομικών θα εκπροσωπηθεί επίσης από τον αναπλ. Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη. Τον κ. Χαρδούβελη θα συνοδεύουν ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Χρήστος Στεφανάδης, ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Τάσος Αναστασάτος, η διευθύντρια του γραφείου του κυρία Ευτυχία Μιχαηλίδου, η οποία διαθέτει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και η επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του κυρία Νατάσα Ρόβα. Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει μαζί του τον  κ. Μάνο Μαματζάκη, γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής στο ΓΛΚ.

Την Τετάρτη θα εξεταστούν θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Ανάπτυξης, με τους υπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Βρούτση, Νίκο Δένδια  και Χαράλαμπο Αθανασίου να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, μαζί με τους γενικούς γραμματείς και στενούς συνεργάτες των υπουργείων τους. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι «τα μάτια και τα αυτιά» του αντιπροέδρου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στις συναντήσεις που θα γίνουν.

Τέλος, την Πέμπτη θα γίνει μια ανασκόπηση με τους επικεφαλής της τρόικας ενόψει του γενικού ελέγχου στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ενώ η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην χώρα μας το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

 

Πηγή : protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook