Στην Κρήτη ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «Όλοι οι Κρητικοί έπρεπε να είχαν βοηθήσει το Μουσείο» | Photos

στην-κρήτη-ο-βαγγέλης-μαρινάκης-όλοι-157746

marinakis1Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκαν σήμερα τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο Μουσείο «Ν. Καζαντζάκης» στη Μυρτιά. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο άνθρωπος που έσωσε το Μουσείο από το χείλος του γκρεμού μιας και η οικονομική του βοήθεια ήταν αυτή που απέτρεψε τα χειρότερα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε συγκινημένος στην προσφορά του «Νίκου Καζαντζάκη», καθώς όπως είπε, «τον συντρόφευε από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα τα φοιτητικά», συμπληρώνοντας με νόημα πως όλοι οι Κρητικοί έπρεπε να είχαν βοηθήσει το Μουσείο.

marinakis2Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο ίδιος τόνισε ότι «οι Κρητικοί ξέρουν πώς να τα καταφέρνουν και θα καταφέρουν να βγουν όρθιοι από αυτή τη δοκιμασία».

marinakis3Ο κ. Μαρινάκης δε δίστασε να απαντήσει στην «ΚΡΗΤΗ TV» για την πρόσφατη δικαστική του περιπέτεια που τον φέρει πρωταγωνιστή σε σοβαρή υπόθεση, δηλώνοντας πως «και αυτές τις αντιμετωπίζουμε με χιούμορ».

Ο Στέλιος Ματζαπετάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες που έγιναν για να βρεθούν πόροι, χτυπώντας όπως είπε πολλές πόρτες οι οποίες όμως έμειναν κλειστές. Μόνο η πόρτα όπως είπε του Βαγγέλη Μαρινάκη άνοιξε με τον ίδιο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους να του αναφέρει: «Το Μουσείο δεν πρέπει να κλείσει».

marinakis4Τον Βαγγέλη Μαρινάκη συνόδευε εκτός από την οικογένεια του και ο καλός του φίλος και κουμπάρος Μανώλης Κονταρός

marinakis5Η πρώτη οικονομική ενίσχυση προς τον Μουσείο ήταν άμεση, ενώ σήμερα υπογράφτηκε 10ετής συνεργασία με το Μουσείο με κατοίκους της περιοχής και μέλη του Δ.Σ. να έχουν πλέον κάθε λόγο να χαμογελούν.

marinakis6Αίθουσα του Μουσείου μάλιστα ονομάστηκε «Μιλτιάδης Μαρινάκης» προς τιμήν του αείμνηστου πατέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη και για να τιμηθεί και ο ίδιος για τη οικονομική προφορά που έβγαλε το μουσείο από το αδιέξοδο, ενώ τα αποκαλυπτήρια έκανε ο γιος του Βαγγέλη Μαρινάκη, Μιλτιάδης, με τη συγκίνηση να είναι έντονη για ολόκληρη την οικογένεια.

Το μουσείο κυριολεκτικά «πνιγόταν στα χρέη». Οι άνθρωποί του προσπαθούσαν τα τελευταία χρόνια να βρουν τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του και για να καλύψουν τα πολλά ανοίγματα του παρελθόντος, που είχαν γίνει θηλιά στο λαιμό τους και τους έπνιγαν.

marinakis7Με ιστορία άνω των 30 ετών, το μουσείο υπέφερε από τη χαρακτηριστική αδιαφορία της Πολιτείας, που… ούτε καν (θέλει να) γνωρίζει ότι υπάρχει, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από τους ανθρώπους του μουσείου.

Όμως, η αδιαφορία της Πολιτείας – που οφείλει να ενισχύσει το μουσείο που είναι αφιερωμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες διανοητές, αλλά κωφεύει χαρακτηριστικά – δεν πτόησε τους ανθρώπους του μουσείου.

marinakis9Όπως τόνισε ο Στέλιος Ματζαπετάκης απευθύνθηκαν σε εύπορους συμπατριώτες μας, Κρητικούς, που είτε διαμένουν μόνιμα στο νησί, είτε μένουν αλλού. Πολλοί εξ αυτών έχουν την οικονομική επιφάνεια για να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Ωστόσο, ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον! Τουναντίον, όλοι γύρισαν την πλάτη στην προσπάθεια και παρά κάποιες σκόρπιες αρχικές υποσχέσεις του τύπου «θα δούμε», στο τέλος… δεν έδωσαν ούτε ευρώ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Βουλευτές του Νομού Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης , φορείς της Κρήτης και πλήθος κόσμου .

Ανταπόκριση

marinakis10Όλοι εκτός από έναν. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα. Είδε με ιδιαίτερη ζέση το θέμα του Μουσείου Καζαντζάκη και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει. Και όχι μόνο τήρησε την υπόσχεσή του, αλλά έκανε και το βήμα παραπάνω: Δεσμεύτηκε να αναλάβει τα χρέη του μουσείου, αλλά και τα έξοδα λειτουργίας του για τα επόμενα χρόνια με το συμφωνητικό που υπεγράφη σήμερα να επισφραγίζει τα λεγόμενα του που έγιναν άμεσα πράξη.

Οι άνθρωποι του μουσείου, που ήρθαν σε επαφή με τον Κρητικό επιχειρηματία, πραγματικά έμειναν άφωνοι από τη γενναιοδωρία και τη διάθεσή του να βοηθήσει.

«Θυμάται και τιμά τις ρίζες του»

Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά μέλη της διοίκησης, «κάποιοι άλλοι μάς γύρισαν την πλάτη. Αλλά ο κ. Μαρινάκης θυμάται και τιμά τις ρίζες του και μας θυμίζει την περίοδο όπου οι άνθρωποι που είχαν πολλά χρήματα είχαν και εξίσου μεγάλη διάθεση προσφοράς στον τόπο τους».

Πηγή: neakriti.gr

One thought on “Στην Κρήτη ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «Όλοι οι Κρητικοί έπρεπε να είχαν βοηθήσει το Μουσείο» | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook