Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών | Ποια μέτρα θα εξεταστούν

στην-αθήνα-τα-τεχνικά-κλιμάκια-των-θεσ-215488

eurogroup15febΜε την έλευση σήμερα των τεχνικών… ομάδων σε ελληνικό έδαφος τις οποίες θα ορίζει το «Brussels Group», και τις συστάσεις προς την Αθήνα από τους βασικούς «παίκτες» της οικονομίας να παραμένουν αυστηρές, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και η πλευρά των δανειστών επιμένει ότι χωρίς ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση της δόσης.

Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως η τεχνική ομάδα που καταφθάνει στην Αθήνα θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται εδώ για να λαμβάνουν τις πληροφορίες.

Ειδικότερα, οι συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στη Βελγική πρωτεύουσα θα συνεχιστούν μέχρι αύριο. Θα διακοπούν προσωρινά το Σαββατοκύριακο,- έως ότου ενημερωθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι- και τη Δευτέρα θα επανέλθουν για την ολοκλήρωση της έκθεσης και την τελική εισήγηση η οποία αναμένεται την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Εκτός υπουργείων οι έλεγχοι

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, και με αφορμή την έλευση των τεχνοκρατών παραμένουν πιστοί στη θέση ότι «η Τρόικα έχει τελειώσει». Για σημειολογικούς λόγους λοιπόν, τηρούν αποστάσεις και διευκρινίζουν ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι θα έρχονται κατά περίπτωση, δίχως να μπαίνουν στα υπουργεία και στις υπηρεσίες του κράτους.

Η ελληνική πλευρά μάλιστα, διαβεβαιώνει πως θα φροντίσει να βρεθεί ένας ειδικός χώρος συναντήσεων (πιθανότατα ένα ξενοδοχείο ή ένας χώρος συνεδριάσεων) απ’ όπου και θα λαμβάνουν τα όποια στοιχεία κρίνουν απαραίτητα τα κλιμάκια.

Ολα τα μέτρα που ζήτησε το  Brussels Group

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη βάση της επιστολής του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Brussels Group ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσουν τα παρακάτω μέτρα

Αλλαγές στον ΦΠΑ, με κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω των «καλωδιωμένων» φοροελεγκτών, αλλά και της λοταρίας για τις αποδείξεις

Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων

Περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο

Τις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια

Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, αλλά και

Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Βαρουφάκης: Τον Μαζούχ για παράδειγμα δεν θα τον ξαναδεί κανείς

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη κάποιοι εκπρόσωποι των κλιμακίων θα φτάσουν την Πέμπτη στην Αθήνα, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δει κανένας για παράδειγμα τον κ. Μαζούχ ή δεν θα γίνονται παρελάσεις στα υπουργεία, καθώς η τρόικα, όπως επανέλαβε, τελείωσε.

Για τις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως στόχος είναι η κατάληξη συμφωνίας τον Ιούνιο και η εξασφάλιση της ρευστότητας για το επόμενο τετράμηνο. Στην ερώτηση βέβαια για το εάν θέλει η κυβέρνηση τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης δεν απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας πως ένα κομμάτι της συμφωνίας είναι και τα χρήματα.

Ο Τσίπρας παίρνει τα ηνία

Το ενδιαφέρον σήμερα, επικεντρώνεται και στο Παρίσι. Τα ηνία παίρνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος συναντά το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία με τον οποίο θα υπογράψουν συμφωνία και θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ βαρύνουσας σημασίας θεωρείται η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ αύριο στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα συζήτησης την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook