Στα 7 δισ. έφθασαν οι εκροές μετά την προκήρυξη των εκλογών

στα-7-δισ-έφθασαν-οι-εκροές-μετά-την-προ-204839

main_xrhmata_2Εντονότερες πιέσεις στα γκισέ δέχονται οι τράπεζες, μετά τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές την Παρασκευή, ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες κατέθεσαν αιτήσεις για να ενταχθούν στον ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν τραπεζικές πηγές, η πίεση που υπήρχε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και είχε διαμορφωθεί σε μια καθημερινή αιμορραγία της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ, έχει επιταχυνθεί από την Παρασκευή και η εκτίμηση είναι πως πλέον οι εκροές παγιώνονται πάνω από τα 700 εκατ. την ημέρα.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών είναι ότι από την ώρα που ξεκίνησε η πολιτική αστάθεια, έχουν χαθεί καταθέσεις περίπου 7 δισ. ευρώ. Εάν πράγματι παγιωθεί ο ρυθμός και κατά τις επόμενες ημέρες σε εκροές 700 εκατ. ευρώ ή και υψηλότερα, υπολογίζουν ότι θα φύγουν ακόμα περισσότερα από 3 δισ. μέχρι τις εκλογές.

Να σημειωθεί πως το φαινόμενο έχει πάρει μεγαλύτερη διάσταση και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκροές σημειώνονται όχι μόνον στις 4 συστημικές τράπεζες, που βρίσκονται ούτως ή άλλως στο επίκεντρο της ανησυχίας των καταθετών, αλλά και σε πολύ μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, σύμφωνα με τραπεζικές πήγες, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου οι διαδικασίες απόσυρσης χρημάτων όπως και κατάθεσης είναι γραφειοκρατικές και απαιτητικές σε σχέση με τις εμπορικές τράπεζες, και συνεπώς οι καταθέτες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να διεκπεραιώσουν μια συναλλαγή, είχαν φύγει μέχρι τη 1 το μεσημέρι περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ καταθέσεις.

Πηγή: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook