Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος | 700 πολιορκημένοι υποστηρικτές του Μόρσι σε Τέμενος του Καΐρου

στα-πρόθυρα-εμφυλίου-η-αίγυπτος-700-πολι-87415

diadil_643_355Στους 173 ανέρχονται οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που σημειώθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου.

Οι 95 εξ αυτών έχασαν τη ζώη τους στο Κάιρο. Επίσης, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 1.330 άτομα σε όλη τη χώρα, τα 596 εκ των οποίων στο Κάιρο.

Εν τω μεταξύ, ταμπουρωμένοι στο τεμενος αλ-Φατέχ στο κέντρο του Κάιρο βρίσκονται από χθες το βράδυ περίπου 700 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι, περικυκλωμένοι από στρατό και αστυνομία.

Μια γυναίκα μέσα από το τέμενος δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ότι η αστυνομία επιχείρησε να εισβάλει στο τζαμί, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα ως νεκροτομείο, όπου οι ισλαμιστές είχαν συγκεντρώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Παρασκευής.

Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τις εισόδους του τέμενους και νωρίτερα κατάφεραν να αποκρούσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να μπουν μέσα. Κατά διαστήματα ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ υπήρξαν πληροφορίες και για χρήση χημικών.

Πάντως, τα ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι την τελευταία ώρα οι διαδηλωτές διαπραγματεύονται με τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας τους όρους ώστε να αποχωρήσουν από το τέμενος, ενώ πριν από λίγο περίπου δέκα γυναίκες, υπό τη συνοδεία της αστυνομίας, αποχώρησαν από το τέμενος.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στο σημείο, κατά την έξοδο από το τέμενος, οι γυναίκες δέχθηκαν επίθεση από αντιτιθέμενους στον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο, που βγήκαν επίσης στους δρόμους.

Το ιδιωτικό αιγυπτιακό κανάλι ONTV Live έδειξε εικόνες όπου διακρίνονται οι στρατιώτες να μπαίνουν στο τέμενος Αλ Φάτεχ. Το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε στην ιστοσελίδα του εικόνες από το εσωτερικό του τεμένους.

Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία, σε όλη την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών σχεδίων, ενώ οι ισλαμιστές λένε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα.

«Χρησιμοποιούν πολυβόλα εναντίον αμάχων. Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί, από όσο γνωρίζω, ως μια ειρηνική διαδήλωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο αλ Τζαζίρα.

«Είναι το καθήκον κάθε κυβέρνησης να επιβάλει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από το στρατό, η αστυνομία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτήρια.

Σε πάνω από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, προχώρησε η αιγυπτιακή αστυνομία, κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής

«Ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1.004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

 

Πηγή: protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook