Σταθάκης | Όχι στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

σταθάκης-όχι-στη-λειτουργία-των-κατασ-64019

stathakisΤη ριζική αντίθεση του στη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι και 52 Κυριακές τον χρόνο, εκφράζει ο βουλευτής Χανίων, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και βασικός εισηγητής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβερνητική πρόταση αναφέρει ότι η σχετική ρύθμιση δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση αλλά επιλογή της κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Κατά τον κ. Σταθάκη η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί ιδεολογική εμμονή κυρίαρχη πριν από 15 χρόνια, σε περίοδο ανόδου της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση του ωραρίου σε κατάλληλες συνθήκες δημιουργούσε νέο κύκλο εργασιών. Η πρακτική εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη κατά τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90 και απέτυχε, δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια μεταφέρεται στον ευρωπαϊκό νότο και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ο βουλευτής σημειώνει ότι η ρύθμιση βασίζεται σε ανολοκλήρωτη μελέτη του ΟΟΣΑ με αμφισβητήσιμες ποσοτικές αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα δημιουργήσει σειρά προβλημάτων και σε καμιά περίπτωση δε θα εξυπηρετήσει την ανάκαμψη του εμπορίου. Θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων χωρίς να αυξήσει τον συνολικό τζίρο, αφού απλά μέρος της υφιστάμενης κίνησης θα μεταφερθεί τις Κυριακές. Με δεδομένο μάλιστα ότι θα επεκταθεί και στα μεγάλα καταστήματα, καθώς θεωρείται βέβαιη η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη για άνιση μεταχείριση, θα σημάνει την αναδιανομή της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, θα οδηγήσει σε απόγνωση τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, καταργώντας ουσιαστικά τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους που ταυτίζεται με βασικές κοινωνικές δραστηριότητές τους (οικογενειακές και άλλες). Εξάλλου, δε θα ωφελήσει τις τουριστικές περιοχές στο βαθμό που και με το υφιστάμενο καθεστώς η λειτουργία των καταστημάτων σε αυτές επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται να αναζωογονήσει τα εμπορικά κέντρα των πόλεων.

Ο εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επισημαίνει ακόμα, τον αυθαίρετο και χωρίς μελέτη προσδιορισμό των 250 τ.μ. ως μέγιστου εμβαδού των καταστημάτων για τα οποία θα ισχύει το μέτρο της λειτουργίας τις Κυριακές, τον κίνδυνο έκδοσης άστοχων και ατεκμηρίωτων σχετικών αποφάσεων από τους Περιφερειάρχες, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τη (σκόπιμη;) ασάφεια της κυβερνητικής πρότασης, καθώς δεν καθορίζεται καν το ωράριο που θα ισχύει τις Κυριακές.

Καταλήγοντας ο κ. Σταθάκης τονίζει την έλλειψη σχεδίου και την απουσία οράματος από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου, η οποία ακολουθεί ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σήμερα κρίνεται απολύτως απαραίτητη η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και η εφαρμογή ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα στοχεύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, του χρέους και της βίαιης φτωχοποίησης των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook