Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη | Από τη Μενεγάκη, χρυσή Μεσογειονίκης | Η Χανιώτισσα επικοντίστρια μιλά για όλα

στέλλα-ηρώ-λεδάκη-από-τη-μενεγάκη-χρυ-79552

ledakiΛίγες μέρες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο άλμα επί κοντώ στους Μεσογειακούς Αγώνες, η  Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη, γνήσια Κρητικοπούλα, με μεσογειακή ομορφιά και ισχυρή προσωπικότητα, μιλά για όλους και για όλα χωρίς παύση και, το κυριότερο, χωρίς αναστολές…

Πώς ξεκίνησες τον αθλητισμό; Από μικρή ηλικία έκανα ενόργανη και όταν, στα 14 μου, έκλεισαν το αθλητικό κέντρο στα Χανιά, ασχολήθηκα με τον στίβο και ξεκίνησα άλμα επί κοντώ. Οι γονείς μου δεν ήθελαν να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, αλλά να σπουδάσω ώστε να έχω εφόδια για το υπόλοιπο της ζωής μου. Η μητέρα μου είναι δικηγόρος και ο πατέρας μου ήταν μηχανικός αεροσκαφών. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι δεν ήθελαν να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, τους έλεγα ψέματα ότι πήγαινα για καφέ, ενώ πήγαινα και γυμναζόμουν. Μάλιστα, οι συναθλητές μου τότε με φώναζαν «μαύρο σύννεφο» γιατί έκανα προπονήσεις αργά το βράδυ. Σε ηλικία 15 ετών συμμετείχα στον πρώτο αγώνα εκτός Ελλάδας, στο Μαρόκο. Τότε το έμαθαν οι γονείς μου και, δεχόμενοι την πίεση του προπονητή μου, αναγκάστηκαν να με αφήσουν. Μάλιστα, σε εκείνους τους αγώνες έκανα το πρώτο ατομικό μου ρεκόρ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όμως το σοκ που έπαθα στο Μαρόκο το 2005, όταν έμαθα τι συμβαίνει στον πρωταθλητισμό, σε τι διαδικασίες δηλαδή μπαίνουν ορισμένοι αθλητές για να κερδίσουν. Νομίζω ότι το ξεπέρασα πέρυσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Εννοείς τα αναβολικά; Ναι, αυτό εννοώ.

Και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να μην παίρνουν οι αθλητές αναβολικά; Δεν θεωρώ ότι πρέπει να δίνουν τόσα πολλά προνόμια στους Ολυμπιονίκες. Ναι, το λέω κι ας είμαι αθλήτρια. Γιατί αν είσαι 18 ετών και σου λένε ότι εάν κάνεις μια μεγάλη επιτυχία θα βγάλεις χρήματα και θα έχεις μια δουλειά για πάντα, τότε μπαίνεις σε άλλες διαδικασίες. Εγώ είμαι της νοοτροπίας ότι αν κάτι δεν το έχεις κερδίσει 100% με τις δικές σου δυνάμεις, δεν σου ανήκει. Πιστεύω ότι όσο οι αθλητές κάνουν πρωταθλητισμό πρέπει να στηρίζονται από το κράτος στον μέγιστο βαθμό και με έναν καλό μισθό.

Ο αθλητισμός έχει χρήματα ή σε βοηθούν οι γονείς σου; Δεν μπορείς να ζήσεις από τον αθλητισμό και όλα αυτά τα χρόνια οι γονείς μου με βοηθούσαν οικονομικά. Στα 18 μου πέρασα στη Γυμναστική Ακαδημία και ήρθα στην Αθήνα, αλλά έπειτα από έναν χρόνο άρχισα να δουλεύω κάνοντας personal training σε yoga, pilates και power plate.

Iσχύει ότι δούλεψες ως μοντέλο στη εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη; Σε ηλικία 17 ετών με πλησίασαν από ένα πρακτορείο και οι πρώτες μου δουλειές ήταν διαφημίσεις και φωτογραφήσεις για αθλητικές μάρκες. Έβγαζα, μάλιστα, καλά χρήματα. Στην Ελένη Μενεγάκη πήγα τυχαία. Έκαναν κάστινγκ, αλλά δεν γνώριζα ότι θα έπρεπε να κάνω πασαρέλα. Νόμιζα ότι απλώς θα φωτογραφιζόμασταν με κάποια ρούχα. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που στο κάστινγκ με ρώτησαν: «Ξέρεις να περπατάς;» κι εγώ απάντησα: «Ναι, όταν πηγαίνω βόλτα στον δρόμο». Τελικά, με πήραν. Δεν ήξεραν τότε ότι έκανα αθλητισμό. Όταν το έμαθαν, με ρώτησαν τι κάνω εκεί και τους απάντησα ότι οι αθλητές δεν τρώνε με χρυσά κουτάλια και πως δουλεύω για να ζήσω. Και σήμερα ακόμη αν μου γίνει κάποια πρόταση από τον χώρο του μόντελινγκ, θα τη σκεφτώ πολύ σοβαρά.

Πώς ήταν η εμπειρία σου στην τηλεόραση και η συνεργασία σου με την Ελένη Μενεγάκη; Μου πρότειναν να πάω σε πάνελ για αθλητικό σχολιασμό, αλλά δεν ήθελα να αναλώσω την εικόνα μου και να γίνω σαν κι αυτούς που έχουν άποψη για όλα. Δεν με χαλάει η τηλεόραση, αλλά το έκανα για τα χρήματα. Όσο για τη συνεργασία μου με την Ελένη Μενεγάκη, η καθεμία έκανε τη δουλειά της. Δεν είχαμε ποτέ κάποια επαφή ή συνεργασία οι δυο μας.

ledaki2Πέρυσι στο Λονδίνο συμμετείχες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελικά τι έγινε με τα κοντάρια σου; Είχα ζητήσει να μου πάρουν τα κοντάρια που χρειαζόμουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά το ποσό δεν εγκρίθηκε. Θεωρώ ότι αυτό μου κόστισε. Πήρα τη 13η θέση και δεν πέρασα στον τελικό. Το ίδιο συνέβη και με τη συμμετοχή μου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου πριν από λίγους μήνες, όπου κατέκτησα τη 15η θέση. Τελικά, εγκρίθηκε το ποσό, ήρθαν τα κοντάρια αλλά έμειναν για ένα διάστημα στο τελωνείο γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για τον εκτελωνισμό. Τελικά, το ποσό το πλήρωσε ο Δήμος Χανίων. Ακόμα υπάρχει η επιχείρηση Υδροϋδρευτική Χανίων, που με βοηθάει όσο μπορεί από τότε που μίλησα για τα προβλήματα που είχα με τα κοντάρια.

Οπότε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς το κέρδισες με τα καινούρια κοντάρια; Όχι, γιατί χρειάζομαι τουλάχιστον έναν μήνα προπόνησης με αυτά. Ευελπιστώ να αγωνιστώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου με αυτά. Ο αγώνας στην Τουρκία ήταν στα μέτρα μου και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Το ατού μου ήταν ότι δεν αγχώθηκα. Έπρεπε να κερδίσω αυτόν τον αγώνα γιατί ο προπονητής μου είχε πάρει τη δεύτερη θέση με τη Μαριάννα Ζαχαριάδη, που πέθανε πριν από λίγο καιρό από λευχαιμία. Ήθελα να κερδίσω για τον προπονητή μου και τη Μαριάννα.

Τι έγινε με τον Τούρκο αθλητή που βγήκε κατά τη διάρκεια των αγώνων και αποκάλεσε τους Ελληνες και τους Αρμένιους «σκυλιά»; Ήταν αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης κι εμείς κάναμε ένσταση. Οργίστηκα πολύ. Αρχικά είπαν ότι θα τον τιμωρήσουν αλλά επειδή είχε ήδη αγωνιστεί, στο τέλος δεν του έκαναν τίποτα. Από την άλλη, θα μπορούσαμε να του απαντήσουμε ανάλογα, αλλά εμείς είμαστε μορφωμένος λαός και γι’ αυτό η απάντηση δόθηκε μέσα στο γήπεδο. Η νίκη μου ήταν η απάντηση στην πράξη του.

– Ποια είναι η άποψή σου γι’ αυτό που συνέβη πέρυσι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη Βούλα Παπαχρήστου; Εμείς κάποιους Έλληνες τους δικάζουμε γιατί νιώθουμε ότι μπορεί να χαλάσουν την εικόνα της Ελλάδας, σε αντίθεση με τους ξένους που υποστηρίζουν τους αθλητές τους. Θεωρώ άδικο αυτό που συνέβη με τη Βούλα. Πιστεύω ότι πιάστηκε σε ένα πολιτικό παιχνίδι και έπεσε θύμα. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ να ακυρωθεί αθλητής επειδή έγραψε κάτι. Έχουμε ακούσει πολύ χειρότερα κατά καιρούς και μας ενόχλησε ένα ανέκδοτο που δεν ήταν καν ρατσιστικό;

ledaki3Πώς είναι οι συνθήκες στα κέντρα προπονήσεων; Προσπαθούν με κάποιον τρόπο να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις. Στο Ολυμπιακό Στάδιο πέφτει νερό μέσα στο γήπεδο όταν βρέχει και δεν είναι ό,τι καλύτερο να προπονούμαστε με νερά τον χειμώνα. Στον Αγιο Κοσμά έχει πολλή ζέστη και δεν υπάρχει air condition. Ζούμε σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο που δεν μπορεί το κράτος να στηρίξει τους αθλητές, πόσο μάλλον να συντηρήσει τα γήπεδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει καλύτερος προγραμματισμός.

Υπήρξε κάποια στιγμή που σκέφτηκες να τα παρατήσεις; Όχι, γιατί είναι αυτό που με ευχαριστεί. Μου αρέσει που βελτιώνουμε το πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω ως αθλητές. Νομίζω τελικά ότι είμαι ρομαντική, γι’ αυτό και ασχολούμαι με τον αθλητισμό…

Ο αθλητισμός θέλει καλές δημόσιες σχέσεις; Οι δημόσιες σχέσεις «παίζουν» παντού. Στο παρελθόν μού έχουν πει ότι δεν με κατέβασαν σε αγώνες γιατί δεν με γνώριζαν ως αθλήτρια κι ας είχα καλές επιδόσεις. Νιώθω αδικία, οργίζομαι και αυτή την οργή προσπαθώ να τη βγάλω στον αγώνα κερδίζοντας μετάλλια.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook