«Σκλάβοπάζαρο» σε ξενοδοχεία …υπο το μανδύα πρακτικής

σκλάβοπάζαρο-σε-ξενοδοχεία-υπο-το-154206

Πίσω από τις βιτρίνες πολλών ξενοδοχείων της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κανονικό σκλαβοπάζαρο, με «σκλάβους» χιλιάδες σπουδαστές, που δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως κάτω από το μανδύα της «πρακτικής άσκησης»!

xenodoxeioΜια αποκαλυπτική εικόνα για τον τρόπο που γίνεται η μετακίνηση χιλιάδων σπουδαστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να απασχοληθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες με το μανδύα της «πρακτικής άσκησης», δίνει ο ιστότοπος μιας εταιρείας που παίζει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» και απευθύνεται σε επιχειρηματίες του τουρισμού.

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης εταιρείας είναι στη διάθεση του «Ριζοσπάστη» και είναι μια από τις πολλές που κάνουν αυτή τη δουλειά, με τους ίδιους πάνω-κάτω όρους. Η εταιρεία έχει έδρα τη Βουλγαρία και «καλύπτει θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό». Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, στόχος της εταιρείας αυτής είναι, σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα της, «η προσφορά προσωπικού με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις τους».

Σύμφωνα με την εταιρεία, «το προσωπικό που διαθέτουμε είναι από χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως από Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία κ.τ.λ.». Για κάθε «δουλειά» που κλείνει, η εταιρεία παίρνει προμήθεια «250 ευρώ ανά άτομο, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το πόστο εργασίας». Ενημερώνει μάλιστα τους πελάτες της ότι «ΦΠΑ δεν υπάρχει εφόσον η εταιρεία σας είναι δηλωμένη ως ενδοκοινοτική», επαληθεύοντας ότι η ίδια η Ε.Ε. ενθαρρύνει τη διακίνηση εργαζομένων με αυτόν τον τρόπο, καταργώντας ακόμα και το ΦΠΑ στις συναλλαγές ανάμεσα στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

  • «Προσφορές» εργαζομένων

Και το ΚΚΕ συνεχίζει γράφοντας πως η λειτουργία της εταιρείας και οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι καθ’ όλα προβλεπόμενες από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία. «Είναι και αυτό μια απόδειξη ότι η συντριβή των εργασιακών σχέσεων και η γενικευμένη δράση των σύγχρονων «δουλεμπορικών» φέρουν τη σφραγίδα του κράτους και της Ε.Ε., με στόχο να εξασφαλίσει η εργοδοσία ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη».

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι οι συνθήκες δουλειάς στον τουρισμό καμιά σχέση δεν έχουν με τη λάμψη της «βιτρίνας» που φιλοτεχνούν για τον κλάδο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η κυβέρνηση, κομπάζοντας για τις αυξημένες αφίξεις και τα έσοδα.

  • Χρόνος εργασίας χωρίς «ταβάνι»

Σύμφωνα με την εταιρεία, «ο μαθητευόμενος κατά τη διάρκεια της πρακτικής του ασκήσεως θα εισπράττει μηνιαίο επίδομα, για την αντιμετώπιση των μικροεξόδων του από την επιχείρηση, το πόσο των 400 ευρώ καθαρά (…) συν 6 ευρώ κάθε μήνα για την ασφάλισή του στο ΙΚΑ βάσει νόμου (…). Οι φοιτητές θα λαμβάνουν τέσσερα ρεπό μηνιαίως (…).

Ο εργοδότης υποχρεούται να παραχωρεί στους σπουδαστές τουλάχιστον δύο πλήρη γεύματα ημερησίως, καθώς επίσης και δωρεάν στέγαση σε δίκλινα-τρίκλινα δωμάτια (…). Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται στη διάρκεια μιας τουριστικής σεζόν (Απρίλιο έως και Νοέμβριο). Μετά τη λήξη του συμβολαίου, κι αφού ολοκληρωθεί η πρακτική άσκηση του κάθε μαθητευόμενου, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει το χρηματικό ποσό της τάξεως των 200 ευρώ κατά την αναχώρησή του, ως ένδειξη μιας υγιούς και επιτυχημένης συνεργασίας»(!)…

xenodoxeia

Πηγή: neakriti.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook