Σε 20 μέρες το κοινωνικό μέρισμα | Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι επίδομα θα λάβουν

σε-20-μέρες-το-κοινωνικό-μέρισμα-ποιοι-ε-138984

kosmosΜέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η η ειδική διαδικτυακή πύλη της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, για το επίδομα του «κοινωνικού μερίσματος». Οι δικαιούχοι που θα έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως το τέλος Απριλίου, θα λάβουν εφάπαξ το επίδομα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, έως τις 10 Μαΐου, δηλαδή σε περίπου 20 ημέρες από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα καλούνται να δηλώσουν τα απολύτως απαραίτητα: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατοικίας, πλήθος φορολογουμένων που συνοικούν και βέβαια τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα.

Πόσο είναι το επίδομα;

Ξεκινά από 500 ευρώ για τον άγαμο και διευρύνεται, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, φτάνοντας τα 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. Γενικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι η ενίσχυση ξεκινά από 500 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 83,3 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά δικαιούται επίδομα 1.000 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια είναι τα κριτήρια

Δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι όλοι οι φορολογούμενοι που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και -όπως τους υπολογίζει η κυβέρνηση- φτάνουν περίπου τους 650.000.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια ξεκινούν από 6.000 ευρώ φορολογητέου εισοδήματος. Συγκεκριμένα το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ ισχύει για άγαμους και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται τα εισοδήματα που μετράνε είναι αυτά που δηλώθηκαν πέρυσι στις φορολογικές δηλώσεις, άρα τα εισοδήματα του 2012. Το ίδιο ισχύει και για την ακίνητη περιουσία. Προσδιορίζεται με βάση τις δηλώσεις ακινήτων του περασμένου έτους.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια για το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας των 125.000 ευρώ ισχύει επίσης για τον άγαμο ενώ για το ζευγάρι αυξάνεται σε 250.000 ευρώ. Έτσι για οικογένεια με δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ.

Τι ισχύει για τις μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και ανέργους

Για τις κατηγορίες των μονογονεϊκών οικογενειών και των ατόμων με αναπηρία με αναπηρία άνω του 67% λαμβάνεται ειδική μέριμνα και το εισοδηματικό κατώφλι ορίζεται στα 8.000 ευρώ. Όταν στην οικογένεια υπάρχει παιδί με αναπηρία άνω του 67%, προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 1.000 ευρώ.

Για τους μακροχρόνια άνεργους, επίσης θα ληφθούν υπ’ όψιν τα εισοδήματα του 2012, μηδενίζοντας όμως τα εισοδήματα από εξαρτημένη εργασία. Για τους νέους άνεργους εντός του 2013, μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φέτος, θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος δικαιούχων.

Ποιοι ένστολοι είναι δικαιούχοι

Σε ότι αφορά τους ενστόλους δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος είναι όσοι είχαν τον Ιανουάριο τακτικές μηνιαίες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και θα λάβουν βοήθημα 500 ευρώ. Μειωμένο επίδομα θα λάβουν και όσοι είχαν τακτικές αποδοχές έως 1.541 ευρώ. Δικαιούχοι της εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης, σύμφωνα με την απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί είναι τα εν ενεργεία κατά την 31η Ιανουαρίου 2014 στελέχη (ένστολο προσωπικό) των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Επίσης το επίδομα θα λάβουν και όσοι ένστολοι είχαν τεθεί για οποιοδήποτε λόγο σε καθεστώς αργίας, διαθεσιμότητας κλπ., εφόσον το σύνολο των αποδοχών του μηνός Ιανουαρίου 2014, που θα ελάμβαναν, εάν δεν είχαν τεθεί στο εν λόγω καθεστώς, δεν θα ξεπερνούσε το όριο αποδοχών που έχει τεθεί για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής.

Αφορολόγητο το κοινωνικό μέρισμα

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όπως ορίζεται στο νόμο είναι αφορολόγητο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη και καταβάλλεται εφάπαξ στους δικαιούχους.

Παραδείγματα για το μέρισμα που θα λάβουν οι δικαιούχοι

paradeigmata-dikaioyxwn

Πηγή: iefimerida.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook