Σε στάση αναμονής οι εξαγωγείς της Κρήτης

σε-στάση-αναμονής-οι-εξαγωγείς-της-κρή-266515

Oι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που δε φτάνουν στην επιθυμητή συμφωνία, έχουν σπείρει την ανησυχία και στον κλάδο των εξαγωγέων.

«Τα ορατά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι συνεχίζουν να στέλνουν ευπαθή οπωροκηπευτικά στις αγορές της Ευρώπης, είναι εκείνα που έχουν να κάνουν με την δυσκολία εύρεσης μεταφορικών μέσων, καθώς οι ελληνικές νταλίκες που ξεφορτώνουν στο εξωτερικό, δε βρίσκουν φορτία να επιστρέψουν γεμάτες στη χώρα μας επειδή έχουν μπλοκαριστεί όλες οι εισαγωγές.

»Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, έχουμε ζητήσει εκτός των άλλων, να δίνονται άδειες διέλευσης και προορισμού σε ξένα φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία θα επιτρέπεται να μεταφέρουν προϊόντα εκτός της χώρας καταγωγής τους. Αναφέρομαι σε νταλίκες από τρίτες χώρες. Ήδη προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε νταλίκες κοινοτικών χωρών όπως της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

»Αν συνεχιστούν οι περιορισμοί και οι δυσκολίες στις εισαγωγές θα προστεθούν πάρα πολλά καινούργια προβλήματα, που θα επιφέρουν σοβαρότερα πλήγματα σε πολλούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας», μας είπε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas) κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μια αύξηση μόλις 10% των ελληνικών εξαγωγών, που συνομολογούν οι άνθρωποι της αγοράς, ότι μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα, σημαίνει αύξηση περίπου 1% του ΑΕΠ.

Μια τέτοια αύξηση, θα φέρει χρήματα στην αγορά, αισιοδοξία, συνέργειες, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και επενδύσεις. Ότι δηλαδή έχουμε ανάγκη σήμερα, αλλά και πάντα.

Με ειλικρίνεια, σοβαρή αυτοκριτική και αγωνία για τις σωστές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν σε όλα τα επίπεδα που σχετίζονται με τις ελληνικές εξαγωγές, διαπιστώνουμε δύο πράγματα. Ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, αλλά και ότι η πολιτεία δεν κάνει στρατηγικά, ουσιαστικά τίποτα, για να το πετύχουμε.

«Σήμερα, με όλη αυτή την αβεβαιότητα να μας απονευρώνει, οι συνάδελφοι μας εξαγωγείς π.χ. από την Ιεράπετρα και το Τυμπάκι, ενώ έχουν ανανεώσει τις συνεργασίες τους και έχουν ξεκινήσει να υπογράφουν συμβόλαια με κλειστές τιμές στα εξαγώγιμα κηπευτικά, αντιμετωπίζουν κλίμα δυσπιστίας από τους Ευρωπαίους πελάτες τους, οι οποίοι τους ρωτούν αν θα συνεχίσουν να τους στέλνουν εμπορεύματα και αν θα υφίστανται σαν επιχειρήσεις τον επόμενο Σεπτέμβρη η Οκτώβρη», μας αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Άλκης Καλαμπόκης.

«Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι εξαγωγείς που αναζητούν ήδη χώρες με σταθερό πολιτικοοικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, για να μεταφέρουν εκεί την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Καταλαβαίνεται πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν αν υπάρξει φυγή μεγάλων εταιριών προς τις χώρες των Βαλκανίων. Μαθαίνω ότι ήδη ψάχνουν τέτοιες λύσεις στη Βουλγαρία την Κύπρο η ακόμα και τη Μεγάλη Βρετανία. Η κατάσταση στη χώρα μας θυμίζει άλλες εποχές και αυτό δε θα διορθωθεί αν δεν επιστρέψει η ηρεμία στις αγορές», μας λέει ο κ. Άλκης Καλαμπόκης.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook