Σε ποιoν ανήκουν τα δικαιώματα του Ημερολογίου της Άννας Φρανκ;

σε-ποιoν-ανήκουν-τα-δικαιώματα-του-ημερ-426143

Η Anne Frank απεβίωσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945. Το διάσημο ημερολόγιό της θα γίνει κοινό κτήμα του χρόνου, εκτός αν κάποιο copyright claim, ή αξίωση πνευματικών δικαιωμάτων, το αποτρέψει.

Η τελευταία μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα δεν συμπεριλαμβάνει την Walt Disney ή έναν ράπερ. Αντιθέτως, φαίνεται πως ασκείται δικαστική διαμάχη για τα προσωπικά και ενδόμυχα γραπτά μίας νεαρής κοπέλας η οποία πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να μας δώσει τον κάτοχο ενός εκ των σημαντικότερων ντοκουμέντων του 20ου αιώνα, και θα μπορούσε να ανανεώσει τον γνωστό «πόλεμο» για τα πνευματικά δικαιώματα.

anna-frank-660Το ημερολόγιο της Anne Frank θα επέλθει σε κοινοκτημοσύνη σε πολλές χώρες τον Ιανουάριο του 2016, αλλά ένα ελβετικό ίδρυμα το οποίο κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα μπορεί να έχει βρει τον τρόπο να το σταματήσει. Σύμφωνα με την Anne Frank Fonds, τα δικαιώματα του ημερολογίου πρέπει να παραμείνουν «κλειδωμένα» μέχρι το 2050 επειδή ο πατέρας της Frank, Otto, έχει επίσης συμβάλλει στη συγγραφή του έργου.

Η αξίωση αυτή η οποία εμφανίστηκε πριν από ένα χρόνο, είναι ολίγον τι περίεργη, αφού ο Otto Frank, ο οποίος απεβίωσε το 1980, θεωρούταν συντάκτης του ημερολογίου αντί για συγγραφέας. O Frank ο οποίος ήταν ο μόνος εκ της οικογενείας που επιβίωσε του στρατοπέδου συγκέντρωσης, αποφάσισε να δημοσιεύσει το ημερολόγιο το 1947. Το ανακάλυψε στο σημείο του Άμστερνταμ όπου η οικογένεια είχε περάσει χρόνια κρυμμένη από τους Ναζί, μέχρι που κάποιος τους κατέδωσε.

anne-frank-museum-amsterdam.jpg

Αν και η αξίωση του ελβετικού ιδρύματος αντιπαλεύεται, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο, αφού το ίδρυμα έχει αναφέρει με λίγα λόγια πως θα μηνύσει όποιον θελήσει να αναδημοσιοποιήσει το ημερολόγιο. Για το ίδρυμα, η ενέργεια του Otto Frank σημαίνει πως το ίδρυμα κατέχει το ημερολόγιο μέχρι το 2050, αφού τα πνευματικά δικαιώματα στην Ευρώπη κρατούν για όσο βρίσκεται ο δημιουργός εν ζωή συν 70 χρόνια. Αν η Anne Frank ήταν η μόνο συγγραφέας, το ημερολόγιο θα γίνει παγκόσμιο κτήμα τον Γενάρη.

Σύμφωνα με τους New York Times, η αξίωση του ιδρύματος δεν είναι δημοφιλής, αφού ακόμη και το Μουσείο Anne Frank στο Άμστερνταμ έχει ξοδέψει πέντε έτη δουλεύοντας σε μία ενδελεχή διαδικτυακή βερσιόν του ημερολογίου, με ιστορικούς και ερευνητές, η οποία θα έβγαινε στη δημοσιότητα όταν τελείωναν τα πνευματικά δικαιώματα.

Η στρατηγική του ιδρύματος δείχνει πως οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να προσπαθήσουν να επεκτείνουν τα πνευματικά δικαιώματα με νέες δικηγορικές τεχνοτροπίες και «κόλπα». Για παράδειγμα, ένα estate με το όνομα του Σκοτσέζου συγγραφέα Arthur Conan Doyle έχει ξοδέψει πολλά χρόνια προσπαθώντας να αξιωθεί τον χαρακτήρα του Σέρλοκ Χόλμς ως παράγωγο έργο έτσι ώστε να σταματήσει την κοινοκτημοσύνη των ιστοριών του ντετέκτιβ που γράφτηκαν πρίν από σχεδόν έναν αιώνα.

newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook