Σε ποιο νομό της Κρήτης θα μπει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

σε-ποιο-νομό-της-κρήτης-θα-μπει-πλαφόν-σ-568360

Εισήγηση για την επιβολή «πλαφόν» στην τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, η ΡΑΕ πρότεινε την άμεση ισχύ του μέτρου σε 17 νομούς και συγκεκριμένα στους: Ρεθύμνου, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Φωκίδος, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Στη γνωμοδότηση περιλαμβάνεται και μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των νομών/περιοχών όπου οι τιμές είναι δυσανάλογα υψηλές, ώστε να κρίνεται αναγκαία η επιβολή πλαφόν. Ως βάση θα λαμβάνεται υπόψη μια τιμή αναφοράς ανά περιοχή, το ποσοστό απόκλισης από αυτή από έναν ικανό αριθμό πρατηρίων που θα υπερβαίνει, δηλαδή, το συγκεκριμένο όριο τιμής.

Από την αρχική διερεύνηση του θέματος καταδεικνύεται ότι σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει μια διάσταση ατελούς ανταγωνισμού, που σχετίζεται με τα μεταφορικά κόστη και με τον περιορισμένο αριθμό πρατηρίων στα νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα, ως καταληκτική ημερομηνία του μέτρου προτείνεται η 30η Σεπτεμβρίου, ενώ με βάση την εισήγηση ανάλογα μέτρα που θα αναπροσαρμόζονται κάθε εβδομάδα, εάν καταγράφονται φαινόμενα κερδοσκοπίας, θα πρέπει να εφαρμοστούν επίσης για το ντίζελ κίνησης και το υγραέριο κίνησης.

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση της ΡΑΕ δεν συνεπάγεται και εφαρμογή του μέτρου, καθώς η σχετική απόφαση εναπόκειται στα δύο αρμόδια υπουργεία. Τα δύουπουργεία θα αποφασίσουν και τη διάρκεια εφαρμογής του πλαφόν, αν τελικά δώσουν το «πράσινο φως», η οποία θα περιλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί.

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook