Σε ανακριτή Διαφθοράς η υπόθεση των εκβιαστών

σε-ανακριτή-διαφθοράς-η-υπόθεση-των-εκ-380565

Τα νέα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια του 1ου ειδικού ανακριτή γύρω από την υπόθεση των εκβιαστών, οδήγησαν τη Δικαιοσύνη στην απόφαση η δικογραφία να ανατεθεί σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς, ασκώντας μάλιστα συμπληρωματική ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία κατά παντός υπευθύνου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50).

Μία έκθεση που είχε στη διάθεση του ο 1ο ειδικός ανακριτής κ. Ζιάκας, και αφορούσε τις διαφημιστικές δαπάνες ενός τραπεζικού ιδρύματος και μίας ΔΕΚΟ, στάθηκε ικανή για την εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επίμαχη έκθεση τα ποσά που δόθηκαν από το εν λόγω ιδρυμα και οργανισμό ως διαφημιστικά πακέτα σε μέσα ενημέρωσης με χαμηλή κυκλοφορία, εμφανίζονται να είναι άκρως δυσανάλογα με αντίστοιχα πακέτα άλλων τραπεζών και φορέων.

Συγκεκριμένα, στο διαβιβαστικό του 1ου ειδικού ανακριτή προς τον προϊστάμενο του Πρωτοδικειου Αθήνας, προκειμένου να διαβιβαστεί η δικογραφία στον αρμόδιο ανακριτή, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι διοικούντες και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΚΟ και της Τράπεζας την περίοδο 2013-2015 διέθεσαν εξαιρετικά υψηλά διαφημιστικά κονδύλια, τα οποία κατέληξαν αποκλειστικά στην εκδοτική εταιρία «Μαυρίκος», για να ωφελήσουν τον Μαυρίκο και προφανώς τον εαυτό τους».

Αντίστοιχα, για την επίμαχη ΔΕΚΟ πως ο διευθύνων σύμβουλος «έσπασε δολίως σε μικρότερα ποσά τη διαφημιστική δαπάνη για να είναι εφικτή η απευθείας έγκριση από τον ίδιο. Ενδεικτικά, ενέκρινε ποσό 149.500 ευρώ, ενώ εάν το ποσό υπερέβαινε τις 150.000 ευρώ θα έπρεπε να εγκριθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου».

Κατά τις ίδιες πηγές, πλέον ο ανακριτής Διαφθοράς Κ. Σαργιώτης, που «χρεώθηκε» την έρευνα, θα εξετάσει ποια στελέχη της τράπεζας και της ΔΕΚΟ, κυρίως υψηλόβαθμα, ενδέχεται να φέρουν ποινική ευθύνη για τη χορήγηση των διαφημιστικών δαπανών, ενώ δεν αποκλείεται η έρευνα να διερευνηθεί και περαιτέρω σε ιδρύματα και οργανισμούς που μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την υπόθεση εκβιασμών μέσω εφημερίδων και ιστοσελίδων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμενεται να ζητηθεί άμεσα η άρση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων, πριν αποσταλούν κλήσεις προς απολογία σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Ήδη πάντως, στην υπόθεση των εκβιαστών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακεκριμένης εκβίασης κατά συναυτουργία, ενώ στη συνέχεια ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για τα αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας τελεσθείσα από υπαίτιο προς υπάλληλο για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου, με επιδιωκόμενο όφελος άνω των 150.000 ευρώ, με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50). Οι αξιόποινες πράξεις αφορούσαν στους τρεις κατηγορούμενους, Παν. Μαυρίκο, Παν. Μουσσάς και Χρ. Φράγκου, ύστερα από καταγγελία της ΕΥΔΑΠ, ενώ στη δικογραφία έχει συσχετιστεί και δεύτερη καταγγελία από τη ΔΕΗ.

Για αυτό το σκέλος μάλιστα, ο ειδικός ανακριτής αναμενόταν να προχωρήσει και σε συμπληρωματικές απολογίες των τριών ανδρών, όμως οι εξελίξεις φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα, με αποτέλεσμα η δικογραφία να αλλάξει χέρια.

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook