Σεξουαλική ζωή στην εμμηνόπαυση: Ο ρόλος του ύπνου

σεξουαλική-ζωή-στην-εμμηνόπαυση-ο-ρόλ-0

Οι διαταραχές ύπνου αποτελούν κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και σχετίζονται με σοβαρές επιπτώσεις, όπως η καρδιοπάθεια, η υπέρταση και η κατάθλιψη.

Παράλληλα, επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική υγεία των γυναικών.

Όπως έδειξε νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών, οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ ή πάσχουν από αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μην έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από 93.668 γυναίκες, ηλικίας 50-79 ετών, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την σεξουαλική λειτουργικότητά τους κατά το τελευταίο έτος και τον ύπνο τους κατά τον τελευταίο μήνα.

Συνολικά, το 56% των εθελοντριών ανέφεραν έστω και μικρού βαθμού ικανοποίηση από την σεξουαλική τους ζωή, το 52% πως ήταν σεξουαλικά δραστήριες κατά το τελευταίο έτος και το σχεδόν ένα τρίτο (το 31%) ότι έπασχαν από αϋπνία.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την σεξουαλική ζωή, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων και της κολπικής ξηρότητας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αϋπνία από μόνη της μείωνε κατά 8% τις πιθανότητες ικανοποίησης από την σεξουαλική ζωή.

Αντίστοιχα, ο ανεπαρκής ύπνος (λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ) σχετίσθηκε με μειωμένες πιθανότητες να είναι η γυναίκα σεξουαλικά ενεργή αλλά και ικανοποιημένη από την σεξουαλική της ζωή.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κοιμόντουσαν 6 ώρες κάθε βράδυ είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες και όσες κοιμόντουσαν 5 ώρες είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ενεργές και ικανοποιημένες από την σεξουαλική τους ζωή, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμόντουσαν επαρκώς (7-8 ώρες κάθε βράδυ).

Τα ποσοστά αυτά ήταν υψηλότερα όσο αυξανόταν η ηλικία των γυναικών και έτσι στις ηλικίες άνω των 70 ετών, όσες γυναίκες κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ενεργές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Menopause.

Πηγή: govastileto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook