Σήμερα κρίνεται η τύχη του Δ. Κοντομηνά

σήμερα-κρίνεται-η-τύχη-του-δ-κοντομηνά-119015

kontominasΑπό την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα, θα κριθεί το αν ο Δ. Κοντομηνάς θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος και με ποιους περιοριστικούς όρους, για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων του Τ.Τ.

Ο επιχειρηματίας παραμένει για νοσηλεία φρουρούμενος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και χθες απολογήθηκε για την επίμαχη υπόθεση, μέσω πολυσέλιδου απολογητικού υπομνήματος.

Ωστόσο, μετά την απολογία του προέκυψε διαφωνία ανάμεσα στον ανακριτή και τον εισαγγελέα για την ποινική του μεταχείριση. Ο ανακριτής ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο Δ. Κοντομηνάς, καταβάλλοντας, όμως, την αστρονομική εγγύηση των 5 εκατ. ευρώ, ενώ η εισαγγελέας Π. Παπανδρέου είχε την άποψη ότι πρέπει να προφυλακιστεί ως ύποπτος φυγής αλλά και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Κοντομηνάς: Ενέχυρο και οι μετοχές του Alpha για τα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας κρίνει πως ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος φυγής αλλά και τέλεσης νέων αδικημάτων, ενώ ο ανακριτής συμφωνεί με το ενδεχόμενο τέλεσης νέων αδικημάτων εκτιμά, όμως, πως η εγγύηση – μαμούθ θα εξανάγκαζε τον κ. Κοντομηνά να παραμείνει στη χώρα.

Δίνει τις μετοχές του στον Alpha

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, προς επίρρωση των ισχυρισμών του να αποπληρώσει όλες τις δανειακές του υποχρεώσεις, φέρεται αποφασισμένος να ενεχυριάσει τις μετοχές του στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha προς εξασφάλιση και εξυπηρέτηση των δανείων από το Τ.Τ. για τα οποία ελέγχεται από την Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας, έχει ήδη χορηγήσει δικαίωμα εγγραφής «εμπράγματων βαρών» σε περιουσιακά του στοιχεία, στις τράπεζες που χειρίζονται τα δάνεια του Τ.Τ.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρει στο πολυσέλιδο υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή της υπόθεσης ότι προς απόδειξη της ειλικρινούς πρόθεσής του να καλυφθούν επαρκώς τα δάνεια και να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους, προχώρησε στην χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες-διαδόχους του Τ.Τ., με το οποίο τους δίδει την εξουσία να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ.

Τονίζει, επίσης, πως είναι διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο τις μετοχές του στον Alpha αξίας άνω των 46 εκατ. ευρώ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τι ερευνάται μέσω του κατηγορητηρίου

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχουν μπει πέντε δάνεια 110.000.000 ευρώ, τα οποία σύμφωνα με την έρευνα δόθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, με τα ποσά να εκταμιεύονται άμεσα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο εισαγγελικό πόρισμα για την αγορά ενός σπιτιού στο Λονδίνο, που έγινε με χρήματα που είχαν ληφθεί ως δάνειο από το Τ.Τ. Για αυτό το θέμα, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι το σπίτι αγοράστηκε από εταιρία του Ομίλου του αντί 10. εκ. ευρώ και πουλήθηκε το 2012 έναντι 15 εκατ. ευρώ με το αντίτιμο να μπαίνει στις εταιρίες του ομίλου.

Τι υποστηρίζει η πλευρά Κοντομηνά

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, από τη δική του πλευρά, απαντά ότι οι εξασφαλίσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς στον χρόνο, που υπολογίστηκαν πριν από την κρίση και πως όλα τα ποσά χρησιμοποιήθηκαν για εταιρικούς σκοπούς.

Μέρος της κατηγορητηρίου αφορά και την εξαγορά της εταιρίας Bestline από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η οποία χαρακτηρίζεται επιζήμια, αφού όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ενώ το 100% των μετοχών της είχε εκτιμηθεί από την Deloite στα 19,8 εκατομμύρια ευρώ, εντούτοις το Τ.Τ. εξαγόρασε το 50% των μετοχών της εταιρίας έναντι 18,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς απαντά ότι την απόφαση για την εξαγορά της Bestline την πήρε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πως είχε δικαίωμα να προχωρήσει και σε άλλη εκτίμηση από αυτήν της Deloite, εάν το έκρινε απαραίτητο.

Η εταιρία DEMKO

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους του επιχειρηματία, ο Δ. Κοντομηνάς, στο απολογητικό του υπόμνημα, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία DΕΜΚΟ ΑΕ και το Τ.Τ. αποφάσισαν να συνεργαστούν στρατηγικά στον τομέα των πιστωτικών καρτών κ.λπ. και συνήψαν σχετική σύμβαση μετόχων την 24.4.2008 με τους συνήθεις όρους της συναλλακτικής πρακτικής.

Μάλιστα, κατά τον επιχειρηματία, η συνεργασία τους ως ισότιμων εταίρων, μέσω της Hellenic Post Credit (HPC), όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Μπεστλάιν (θυγατρική της DΕΜΚΟ ΑΕ), υπήρξε αμοιβαία επωφελής (κερδοφόρες χρήσεις, διανομή μερίσματος κ.λπ.).

Από το 2010, όμως, το Τ.Τ. έπαψε να συνεργάζεται για την εξυπηρέτηση των κοινών σκοπών και ειδικότερα παρέλειψε να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο των καρτών της TBank -που είχε εν τω μεταξύ αποκτήσει- στην HPC, παραβιάζοντας έτσι τον συμβατικό όρο περί μη ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό, η DEMKO AE κατήγγειλε, όπως είχε δικαίωμα, την σύμβαση την 27.4.2012 και ενεργοποίησε την συμβατική ρήτρα put option, υποχρεώνοντας το Τ.Τ. να αποκτήσει τις μετοχές της αντί του οριζόμενου στην σύμβαση ποσού.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο -όπως φέρεται να είπε στην απολογία του ο Δ.Κοντομηνάς- στο οποίο προσέφυγαν και τα δύο μέρη, δικαίωσε την DΕΜΚΟ ΑΕ (απόφαση 48/2013) και της επιδίκασε ποσό 32,950.467€ συν 800,000€ λόγω ποινικής ρήτρας. Η απόφαση αυτή είναι αμέσως εκτελεστή και η DΕΜΚΟ έχει προτείνει από 31.10.2013 τον συμψηφισμό του εν λόγω ποσού προς ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές της προς το Τ.Τ. ύψους 5 εκ. € περίπου.

Όπως υποστηρίζει η πλευρά του επιχειρηματία, η απόφαση του Τ.Τ. για την στρατηγική συνεργασία του με την DΕΜΚΟ ΑΕ λήφθηκε από τα αρμόδια όργανά του με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες και αφού εκτιμήθηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία τα οποία είχαν τεθεί στην διάθεσή του.  Δεν υπήρξε, λοιπόν, καμία απάτη ή άλλη αξιόποινη πράξη από τον Δ. Κοντομηνά ή άλλον εταιρικό παράγοντα της DΕΜΚΟ ΑΕ.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για την απιστία, ο Δ. Κοντομηνάς υποστηρίζει ότι για όλα τα δάνεια που έλαβαν από το Τ.Τ. οι εταιρείες του ομίλου DΕΜΚΟ, δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις (εμπράγματες και προσωπικές) με τα δεδομένα του χρόνου που χορηγήθηκαν τα δάνεια. Η έγκριση των δανείων έγινε από τα αρμόδια όργανα του Τ.Τ. με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες, στις οποίες ο Δ. Κοντομηνάς δεν είχε αποδεδειγμένα καμία συμμετοχή ή επιρροή.

Μάλιστα, ο επιχειρηματίας φέρεται να υπογραμμίζει ότι τα χορηγηθέντα δάνεια εξυπηρετούνται στο μέγιστο μέρος τους, ενώ οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δεν υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ, μπορούν να εξοφληθούν με τον συμψηφισμό της απαίτησης των 34 εκατ. ευρώ που έχει η DΕΜΚΟ ΑΕ κατά του Τ.Τ., ή με άλλον τρόπο.

Σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων, ο Δ. Κοντομηνάς υποστηρίζει ότι όλες οι χρηματικές ροές έχουν γίνει μέσω τραπεζών με απόλυτη διαφάνεια. Τα χρηματικά ποσά των δανείων έχουν διατεθεί στο σύνολό τους για την εξυπηρέτηση των σκοπών των εταιρειών του Ομίλου και δεν υπάρχει καμία εκροή σε προσωπικό λογαριασμό ή χαρτοφυλάκιο του Δ. Κοντομηνά. Σημειωτέον ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των εταιρειών είναι σαφές και διαφανές, αποτυπώνεται δε πλήρως στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Δ. Κοντομηνά.

 

Πηγή : real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook