Σήμερα «κληρώνει» για τη νέα κυβέρνηση | Όλα τα ονόματα που «παίζουν»

σήμερα-κληρώνει-για-τη-νέα-κυβέρνησ-73235

Πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Πότε θα γίνει η ορκωμοσία. Μετά συνεδριάζει το νέο σχήμα. Ποια στελέχη φημολογείται ότι θα στελεχώσουν τη δικομματική κυβέρνηση.
samaras venizelos

Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας έχουν τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για την κατάρτιση της λίστας των προσώπων που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, καθώς και τη νέα προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτές τις ώρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, προκειμένου να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αργότερα εντός της ημέρας, ή το πολύ το πρωί της Τρίτης.

Πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση όπως όλα δείχνουν θα γίνει στις 18.30.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «κλειδώνει» για το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαρά αναμένεται να αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να αναλάβει και κάποιο υπουργείο αιχμής, όπως το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα έχει 15 στελέχη στο νέο κυβερνητικό σχήμα (αναλογία περίπου 3-1), με τον Ευ.Βενιζέλο να προσανατολίζεται στην αξιοποίηση και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Μεταξύ αυτών, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επιλέξει τον υφυπουργό με αρμοδιότητα την ΕΡΤ που θα αναλάβει την αναμόρφωση του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στον Ηλία Μόσιαλο να αναλάβει την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Ωστόσο ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος είχε καταρτίσει ένα σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ που δεν προχώρησε, αρνήθηκε να αναλάβει το έργο για προσωπικούς λόγους, όπως εξήγησε στον κ. Βενιζέλο.

Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε την πληροφορία ότι για τη θέση αυτήν έχει συζητηθεί και το όνομα του Παντελή Καψή, αλλά δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Το παζλ του ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει πρόσωπα ικανά να τρέξουν τις αλλαγές, ενώ επιθυμεί στο νέο σχήμα να έχει κεντρικό ρόλο ο κ. Βενιζέλος, η παρουσία του οποίου εκτιμά ότι θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει βεβαίως σημαντικό ρόλο δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, αποκαλώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο εταίρο πλήρους ευθύνης.

Η σεναριολογία επικεντρώνεται στο εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κάποιο κεντρικό υπουργείο (πιθανολογείται το υπουργείο Εξωτερικών), ωστόσο προς τον παρόν ο κ. Βενιζέλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη συμμετοχή του ή μη στο κυβερνητικό σχήμα.

Το σίγουρο είναι ότι στο νέο υπουργικό συμβούλιο το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο, κατέχοντας έως και το 30% των θέσεων, με 15 υπουργούς και υφυπουργούς. Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει αυτή τη φορά με πολιτικά στελέχη, ενώ μελετάται η συμμετοχή τεχνοκρατών του εκσυγχρονιστικού χώρου σε θέσεις γενικών γραμματέων.

Από το ΠΑΣΟΚ τα ονόματα που θεωρούνται ως πλέον πιθανά προς υπουργοποίηση είναι αυτά της Φώφης Γεννηματά, του Γ.Μανιάτη, του Π.Κουκουλόπουλου της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Έντονα ακούγεται επίσης το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αμετακίνητος στη θέση του φέρεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς – παρά τη φημολογία για τις κακές σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ο κ. Βενιζέλος λέγεται ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την αντικατάστασή του και ο κ. Στουρνάρας τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ευ.Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη λίστα των αμετακίνητων λογικά περιλαμβάνονται και οι υπουργοί Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος και Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκτός εάν χρειαστεί να μετακινηθούν από καραμπόλα στην περίπτωση που ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι είτε ο Δημήτρης Σταμάτης είτε ο Μ. Βολουδάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του Πάρι Κουκουλόπουλου.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αναβάθμισης του αναπληρωτή Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου.

Σκέψεις επίσης γίνονται για διαχωρισμό του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών με τον Κωστή Χατζηδάκη να διατηρεί το ένα από τα χαρτοφυλάκια που θα προκύψουν.

Στην κυβέρνηση φαίνεται επίσης ότι θα ενταχθούν οι Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδης, ενώ για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο Κυρ.Μητσοτάκης.

Το υπουργείο Εργασίας ακούγεται έντονα ότι θα αποκτήσει νέα ηγεσία με δεδομένες και τις βολές που είχε δεχθεί ο Γ.Βρούτσης από το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της ανεργίας. Πιθανή θεωρείται επίσης και η μετακίνηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.

 

Πηγή: news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook