Ρομπότ… made in Creta «προσλαμβάνει» η ΔΕΔΙΣΑ για την διαλογή των απορριμάτων

ρομπότ-made-in-creta-προσλαμβάνει-η-δεδισα-γι-747011

Δυο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα αναγνώρισης και διαλογής ανακυκλώσιμων προϊόντων εγκαθίστανται στις μονάδες του ΕΣΔΑΚ και της ΔΕΔΙΣΑ, σε Ηράκλειο και Χανιά, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του σχετικού προγράμματος με 950.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος που αποτελεί πρωτοπορία σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο φορέων διαχείρισης των απορριμάτων στην Κρήτη, των Δήμων Χανίων και Ηρακλείου, του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ι.Τ.Ε, του Εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος & Εικόνας της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Tierra Environmental.

Ρομπότ με… ονομασία προέλευσης!

«Του έχουμε δώσει το όνομα «Ρομποτάκης» γιατί μπορεί το λογισμικό να είναι αμερικάνικο όμως το συγκεκριμένο ρομπότ θα προγραμματιστεί εξολοκλήρου εδώ από το ΙΤΕ και από το Πολυτεχνείο Κρήτης» έκανε λόγο ο συντονιστής του προγράμματος ΑΝΑΣΑ, Νικήτας Μαυράκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος στους δημοσιογράφους που έγινε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Βάμβουκας: Δήμοι Χανίων και Ηρακλείου συνεργάζονται με τα μέγιστα οφέλη

«Βάλαμε στην άκρη αγκυλώσεις του παρελθόντος προς όφελος των Δήμων και των δημοτών μας» τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεργασία Χανίων και Ηρακλείου σε χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και στο πλαίσιο της ΠΕΔ. «Χάρη στη συνεργασία, πετύχαμε τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία δυο αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για μια συνεργασία σταθμό στο πνεύμα της προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας στην Κρήτη, με την εγκατάσταση της ρομποτικής μεθόδου διαχείρισης και ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ και της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομία «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Λαμπρινός: Σημαντική αναβάθμιση στην επεξεργασία απορριμάτων 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου έκανε λόγο για μια καινοτομία που θα έχει ουσιαστική συμβολή στη αναβάθμιση επεξεργασίας απορριμάτων, σημειώνοντας πως με το νέο σύστημα το ποσοστό ανάκτησης για τα ανακυκλώσιμα θα ξεπεράσει το 99%.

Με βάση το πρόγραμμα, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε πραγματικές βιομηχανικές συνθήκες επεξεργασίας απορριμμάτων, δυο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα αναγνώρισης και διαλογής συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως PET, HDPE, PP, PS, Tetrapack, κτλ.), τα οποία θα εγκατασταθούν σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων, στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α..

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ, Χάρη Μαμουλάκη, «κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί μείωση κινδύνων για την υγεία του προσωπικού στο στάδιο της διαλογής, βελτίωση της απόδοσης της διαδικασίας διαλογής των απορριμμάτων, παράλληλα με την αυξημένη εξαγόμενη ποσότητα. «Στόχος είναι να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, θωρακίζοντας την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων» ανέφερε.

Στα πρωτοποριακά συστήματα που ήδη χρησιμοποιεί η ΔΕΔΙΣΑ, αναφέρθηκε ο διευθυντής του εργοστασίου, Κώστας Πατεράκης, επισημαίνοντας πως η επιχείριση είναι σταθερά προσανατολισμένη στο να εισάγει διαρκώς τεχνογνωσία από το εξωτερικό.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook