«Ρεκόρ» η Κρήτη στις αυτοκτονίες… | Σε ποιες περιοχές είναι πιο έντονο το πρόβλημα

ρεκόρ-η-κρήτη-στις-αυτοκτονίες-σε-253221

aftoktoniaΤα αυξημένα περιστατικά αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από την ανάλυση των επίσημων καταγραφών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με αυτά, η Κρήτη κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ στις αυτοκτονίες, ενώ το Λασίθι βρέθηκε στην πρώτη τριάδα των νομών της χώρας με τις περισσότερες αυτοκτονίες κατά την πρώτη τριετία της οικονομικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως την τριετία 2009 – 2011 αυτοκτόνησαν 23 άνθρωποι στο Λασίθι, αριθμός πολύ υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό, γεγονός που οδήγησε στατιστικά το νομό να εντάσσεται στην πρώτη τριάδα της χώρας. Στην τριετία που ακολούθησε, δηλαδή από το 2012 μέχρι και το 2014 είχαμε επιπλέον 13 αυτοκτονίες, δείγμα μιας κατακόρυφης μείωσης, διότι αναπτύχθηκαν από το 2010 οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και υπάρχει και καλύτερος συντονισμός με την κινητή μονάδα που λειτουργεί στο νομό, για να αντιμετωπίζονται προληπτικά περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του Μεραμπέλλου και του Οροπεδίου Λασιθίου που στατιστικά καταγράφεται συνολικά για πληθυσμιακούς και γεωγραφικούς λόγους. Συνολικά κατά την εξαετία 2009-2014, καταγράφονται 19 αυτοκτονίες, έναντι εννέα στην περιοχή της Ιεράπετρας και οκτώ στην περιοχή της Σητείας.

Συνολικά την τελευταία εξαετία είχαμε 36 αυτοκτονίες στο Λασίθι, ενώ η αποτύπωση των στοιχείων τα τελευταία 15 χρόνια, αποδεικνύει πως η πρώτη τριετία της κρίσης, αποδείχθηκε η χειρότερη. Τα παραπάνω στοιχεία είναι εξόχως δραματικά, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της απουσίας δομών ψυχικής υγείας. Στις συνθήκες αυτές η οργάνωση της ψυχικής υγείας το νομό με τις απαιτούμενες προσλήψεις που πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν από τον Δυπεάρχη, αποτελούν αναγκαία συνθήκη που θα πρέπει να υλοποιηθεί και μάλιστα άμεσα.

candianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook