Ραχόι: Πραγματικός ηγέτης ο Σαμαράς

ραχόι-πραγματικός-ηγέτης-ο-σαμαράς-202838

samaras_rahoiΜήνυμα υπέρ της σταθερότητας και κατά της αβεβαιότητας προκειμένου οι δύο χώρες να βγουν από την οικονομική κρίση εξέπεμψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ραχόι υπογράμμισε πως είναι μάρτυρας της δυναμικής προσπάθειας του κ. Σαμαρά να βγάλει τη χώρα από την κρίση και έκανε λόγο για «πραγματικό ηγέτη».

«Ο κ. Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης, leader» είπε και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για θέματα που είναι σημαντικά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, μεταξύ άλλων την απάντηση που πρέπει να δώσει η Ευρώπη στην τζιχαντιστική τρομοκρατία. Για το πλάνο Γιούνκερ συμφωνήσαμε για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη. Είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που πέρασε δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το επιστέγασμα είναι η προστασία του κοινού μας νομίσματος. Όλη αυτή η διαδικασία της ολοκλήρωσης έδωσε την δυνατότητα στην Ευρώπη να ζήσει μία περίοδο ευημερίας και ευμάρειας, μεγαλύτερη από ποτέ στην ιστορία της. Με τις μεταρρυθμίσεις απαντήσαμε θετικά στην κρίση και στις πιο δύσκολες στιγμές ήμασταν πεπεισμένοι ότι η απάντηση είναι μέσα στην Ευρώπη και όχι εκτός. Ελλάδα και Ισπανία, επλήγησαν από σημαντική κρίση, οι δύο χώρες έκαναν δύσκολες και επίπονες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να χρίσουμε σίγουρες οικονομίες.

Οι μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, οι δύο χώρες έχουν το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και στην Ισπανία βλέπουμε ότι κι εμείς θα αναπτυχθούμε. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο καλό δρόμο, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και βεβαιότητα και όχι αστάθεια και χρειαζόμαστε και την Ευρώπη».

Ο κ. Ραχόι είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, αλλά υπάρχουν αποτελέσματα. Στην Ισπανία, όπως σημείωσε, έπειτα από έξι χρόνια με αρνητικά αποτελέσματα υπάρχει ανάπτυξη 4% και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Είναι πολιτικές που εγγυώνται το μέλλον. Αναφέρθηκε στην απειλή της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας θέλει ενότητα εθνική και διεθνή και μεταρρυθμίσεις για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε για τις εκλογές στην Καταλονία, σημειώνοντας ότι σε μία συγκυρία που υπάρχει φως για έξοδο από την οικονομική κρίση οι εκλογές δεν θα ήταν ότι καλύτερο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ισπανικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, καθώς παρά τη δύσκολη και για εκείνον περίοδο η Ισπανία συμμετείχε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και δάνεισε 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε, δε, προσωπικά και τον Μαριάνο Ραχόι για την υποστήριξη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Οι λαοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τα κύματα της μετανάστευσης. Μοιράζονται την αγωνία για τη θωράκιση της Ευρώπης από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της, έμπρακτα. Συμμετέχει από το 2010, στον μηχανισμό διάσωσης, όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες. Ο ισπανικός λαός έχει δανείσει 26 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα θεσμικό και ηθικό πλαίσιο, δεν ξεχνούμε, το αναγνωρίζουμε και ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει τα χρήματα. Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα κάθε οικογένειας. Εμείς, όπως και η κυβέρνηση του κ. Ραχόι, κάναμε μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση και για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Το τελευταίο τρίμηνο, Ελλάδα και Ισπανία, εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης ενώ η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί μεν να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί. Συνεργαστήκαμε με τον κ. Ραχόι για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και τώρα συνεργαζόμαστε για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ».

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν μία επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα στην προεκλογική περίοδο, απάντησε ότι «είμαι πρωθυπουργός της φιλόξενης Ελλάδας και θα καλωσόριζα τον κάθε εταίρο».

real.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook