Ρακή ή τσίπουρο ή τσικουδιά!

ρακή-ή-τσίπουρο-ή-τσικουδιά-270380

Δυστυχώς, οι Τούρκοι κατάφεραν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα και να κατοχυρώσουν την ονομασία «ρακή», ως Τουρκικής προέλευσης. Το 1989, με τον Κανονισμό 1576/1989 της ΕΟΚ, η ονομασία «ρακή» κατοχυρώθηκε στην Τουρκία, ενώ οι ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά» στην Ελλάδα!

Γράφει ο Κώστας Βουλγαράκης

voulgarakis_kostas

Όμως και η ονομασία «ρακί ή ρακή», προέρχεται κατευθείαν από την Αρχαία Ελλάδα, καθώς παράγεται από τα στράφυλα, δηλαδή τις ρώγες σταφυλιού, που στα Αρχαία Ελληνικά λέγονται «ραξ» και στα Ιωνικά «ρωξ»!! Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, τα στράφυλα λέγονται και τσίπουρα και η ρακή «τσίπουρο».

Ειδικά εμείς στα Χανιά, τα στράφυλα τα λέμε τσίκουδα και έτσι λέμε μόνο «ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ» και την παράγουμε μόνο (αποκλειστικά) από τα τσίκουδα των σταφυλιών!

Στην υπόλοιπη Κρήτη, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, η ονομασία «ρακή», είναι η πλέον διαδεδομένη.

Εκεί η ρακή, μπορεί να παράγεται με κάποιες διαφορές, όσο αφορά το προϊόν απόσταξης (στράφυλα ή και δαμάσκηνα, βερίκοκα ή και ανάμιξη αυτών), καθώς και με διαφορετικές περιεκτικότητες σε αλκοόλ (συνήθως είναι 40%, αλλά μπορεί και να γίνει και 50% έως και 80%), όπως και κάποιοι να βάζουν κάποιες γλυκαντικές ή και μυρωδικά, αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για το ίδιο περίπου προϊόν.

Στα Χανιά, η τσικουδιά είναι χωρίς ΚΑΜΙΑ πρόσμιξη …. τελείως αγνή και κάνει για κάθε περίσταση!

Γι’ αυτό και λέμε : «ότι δε γιατρεύεται με την τσικουδιά, είναι σοβαρό»!

Λοιπόν, μπορείτε να τη λέτε όπως θέλετε και να την πίνετε όσο θέλετε, χωρίς τύψεις και ενοχές, αλλά άμα ακούτε «τσικουδιά», να ξέρετε ότι αυτός που τόπε ….. είναι Χανιώτης!

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook