Ραγδαίες εξελίξεις | Η Ελλάδα κατέθεσε το αίτημα για βοήθεια στον ESM

ραγδαίες-εξελίξεις-η-ελλάδα-κατέθεσε-266327
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÐÝìðôç 18 Éïõíßïõ 2015, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Υποβλήθηκε σήμερα Τετάρτη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το ελληνικό αίτημα για χορήγηση στήριξης. Ο εκπρόσωπος του ESM επιβεβαίωσε το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε ο Βολφγκανγκ Προσλ.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης είχε επιβεβαιώσει ήδη από νωρίς το πρωί  την αποστολή του επίσημου αιτήματος προς τον ΕSM για την παροχή ενός νέου προγράμματος βοήθειας.

Όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για να εξετασθεί το ελληνικό αίτημα.

Δεν θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπως είχε προαναγγελθεί.

tweetΣύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Dow Jones η Ελλάδα αιτείται τριετές πρόγραμμα στήριξης και δεσμεύεται για την λήψη άμεσων μέτρων ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, με το σχετικό αίτημα η Ελλάδα υπόσχεται να προχωρήσει άμεσα σε φορολογική μεταρρύθμιση και να λάβει μέτρα για το ασφαλιστικό ήδη από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο ίδιο έγγραφο η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόθεση του επίσημου τομέα να διερευνήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει στήριξη σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του ESM αναθέτει ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι βιώσιμο (η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ), αλλά και να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του μέλους.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook