Ρέθυμνο | Κατάθλιψη, άγχος και αυτοκτονίες φέρνει η κρίση

ρέθυμνο-κατάθλιψη-άγχος-και-αυτοκτον-66378

kpyrΘλίψη και απόγνωση -που συχνά οδηγούν σε κατάθλιψη-  φόβος, παθητικότητα και αλλοτρίωση, είναι, μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο άτομο. Το άγχος και η δυσκολία διαχείρισης της καθημερινότητας, συχνά οδηγούν τον άνθρωπο σε οριακό σημείο. Ενδεικτικό είναι το πόσο έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες στην Κρήτη, τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ψυχολόγων Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με θέμα «Ψυχόδραμα και οικονομική κρίση».

Α. Λιοδάκης: Η κρίση δεν είναι μονόδρομος

Παρά τους υψηλούς και επιβαρυντικούς δείκτες, όμως,  οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας εμφανίζονται αισιόδοξοι, ότι αυτές είναι αντιμετωπίσιμες, διαχειρίσιμες και κυρίως αναστρέψιμες. Η κρίση όπως τονίζουν, αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία για τους ανθρώπους να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να αναγνωρίσουν τη δύναμή τους.

«Εκτιμώ ότι αυτή η φάση είναι προσωρινή και θα μας επιτρέψει να ανατάξουμε τις δυνάμεις, που έτσι και αλλιώς έχουμε μέσα μας. Η κρίση όπως είναι γνωστό σημαίνει και ευκαιρία. Ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα τρόπο ζωής, μια στάση ζωής, διαφορετική από το σήμερα που ήταν αλλοτριωτική και διαζωσμένη από ψεύτικες ανάγκες.

Πρέπει να ανατρέψουμε πολιτικές, που διαμορφώνουν ένα φοβισμένο άνθρωπο σήμερα. Πρέπει να κινηθούμε στο να χαμογελάσουμε πραγματικά, να συναντήσουμε δυνάμεις και δυνατότητες αλληλεγγύης. Αυτός είναι ένας μονόδρομος, για να καταφέρουμε να ξανασυναντήσουμε την χαμένη αξιοπρέπεια και να νιώσουμε ασφαλείς μέσα στον τόπο, τον χρόνο και γύρω μας», τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου Αντώνης Λιοδάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook