Πώς μπορούν να κάνουν εμβάσματα στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις

πώς-μπορούν-να-κάνουν-εμβάσματα-στο-εξ-266182

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτές από το εξωτερικό και καθυστερούν τις παραγγελίες τους, καθώς η επιβολή των capital controls έχει δημιουργήσει μία χρονοβόρα, γραφειοκρατική διαδικασία για την μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Ο εμπορικός κόσμος αναφέρει ότι οι προμηθευτές εξωτερικού ζητούν μόνο μετρητά, λόγω της κατάστασης, ενώ ο τζίρος «κρατά» εξαιτίας της χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Μιλώντας με τραπεζικούς παράγοντες, η διαδικασία αιτήσεων για έγκριση εμβασμάτων στο εξωτερικό κυλάει ομαλά, δίνοντας προτεραιότητα σε φαρμακευτικές, ιατρικά είδη, νοσοκομεία κλπ.

Η διαδικασία για επιχειρηματίες

Η τραπεζική αργία έφερε αλλαγές στον τρόπο πραγματοποίησης εμβασμάτων στο εξωτερικό για πληρωμές προς προμηθευτές αλλά και στις καταθέσεις και τις εντολές πληρωμών. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό για την πληρωμή προμηθευτών και την πραγματοποίηση εισαγωγών πρέπει να απευθύνουν αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Τα βήματα:

  • Αρχικά θα πρέπει ο επιχειρηματίας να καταθέσει αίτημα μέσω της εμπορικής τράπεζας με την οποία συνεργάζεται.
  • Στην αίτηση θα αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας που στέλνει το έμβασμα, αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία της εταιρείας που το δέχεται. Επίσης είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται η αιτιολογία.
  • Μαζί με την αίτηση απαιτείται και μία επιστολή στην οποία η εταιρεία θα αναφέρει αναλυτικά τους λόγους που θέλει να μεταφέρει τα χρήματα, τα ποσά παραγγελίας, πόσο επείγον είναι κλπ. Επίσης, θα πρέπει να επισυνάπτονται και αποδεικτικά των λόγω παραγγελιών ή τιμολόγια ή ένα προσύμφωνο.
  • Στη συνέχεια η τράπεζα τα διαβιβάζει στα κεντρική και η Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος δίνει την τελική έγκριση.

Συνήθως, ο επιχειρηματίας ενημερώνεται σε τρεις ώρες από την αίτηση αν έχει εγκριθεί η μεταφορά.

Η επικοινωνία με την τράπεζα για περισσότερες οδηγίες μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, στο κατάστημα με το οποίο συνεργάζονται ή στον κεντρικό τηλεφωνικό αριθμό κάθε τράπεζας. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων, οι επιχειρήσεις μπορούν να κοινοποιούν το αντίγραφο του αιτήματος που έχουν υποβάλει στην τράπεζά τους με φαξ στην Επιτροπή στο 210-3238783.

Τι γίνεται με ακίνητα, αυτοκίνητα, βιομηχανία, εμπόριο

Νέα επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιούνιο, με τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ να υποχωρεί στις 90,7 μονάδες από 91,4 μονάδες, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22/6.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οιι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με τα capital controls στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα. Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μειώνεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.

Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση περιορίζονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει αποκλιμάκωση. στις Κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, ενώ στην προβλεπόμενη απασχόληση σημειώνεται μικρή άνοδος στο αρνητικό ισοζύγιο. στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται εκ νέου ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αγορά των ακινήτων μπήκε στη χειρότερη φάση ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης. Σωρευτικά οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν 38% έως το α’ τρίμηνο του 2015.Τα επαγγελματικά ακίνητα έχουν χάσει έως και το 50% της αξίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας LMC Automotive, τον Ιούνιο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 22% (στα 6.247 νέα οχήματα), την υψηλότερη στην Ευρώπη.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook