Πώς δημιουργείται το ενοχλητικό κότσι στο πόδι και τι να κάνεις για να απαλλαγείς γρήγορα και ανώδυνα

πώς-δημιουργείται-το-ενοχλητικό-κότσ-721989

Τα πόδια μας είναι πολύ ευαίσθητα και πρέπει να τα προσέχουμε πολύ. Ένα ενοχλητικό και άσχημο φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι είναι το γνωστό μας κότσι.

Μας δυσκολεύει στο να βάλουμε παπούτσια, να περπατήσουμε αλλά δεν μας αρέσει και αισθητικά πάνω στο πόδι μας. Ειδικά στα γυναικεία πόδια, που θέλουμε να είναι περιποιημένα και κομψά.

Το κότσι είναι μια δυσμορφία του μεγάλου δάχτυλου του ποδιού, που το αναγκάζει να μετατοπιστεί προς τα μέσα ενώ το κόκκαλό του προς τα έξω. Πρόκειται, δηλαδή, για μια παραμόρφωση του οστού στη βάση του μεγάλου δάχτυλου του ποδιού.

Το 1/4 του πληθυσμού διαθέτει αυτές τις προεξοχές του οστού ενώ αυξάνεται στο 1/3 πάνω από τα 65 έτη.

Συνοδεύεται συνήθως από πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις, ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι που έχουν κότσι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Το κότσι θεωρείται κληρονομικό. «Υπάρχει γενετική προδιάθεση», σύμφωνα με την δρ. Dawn Harper. Συναντάται πιο συχνά στις γυναίκες, παρά στους άνδρες, λόγω ορμονικών παραγόντων.

Αν και έχει να κάνει με τα γονίδια, τα λάθος παπούτσια μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στα πόδια μας.

Αν το σχήμα των ποδιών σου έχει προδιάθεση για κότσι, τα στενά παπούτσια ή τα ψηλά τακούνια πιέζουν το πόδι μπροστά. Φυσικά, τα παπούτσια αυτά μπορεί να κάνουν ένα υπάρχον κότσι, χειρότερο.

Μπορεί να κάνει το μεδούλι ανάμεσα στις αρθρώσεις να πρηστεί. Τα παπούτσια που φοράμε πρέπει να είναι άνετα και να μην μας πιέζουν.

Ακόμη, μερικές κάλτσες και καλσόν μπορεί να πιέζουν το δάχτυλο. Προτίμησε αυτά όπου μπορείς να τεντώσεις τα δάχτυλά σου.

Αν έχεις κότσι στο ένα πόδι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξεις και στο άλλο. Θα καταλάβεις ότι βγάζεις κότσι, από την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τους σπασμούς των μυών.

Το καλό είναι ότι μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Μπορείς να αγοράσεις επιθέματα από τζελ από το φαρμακείο, και να τα τοποθετήσεις σαν μαξιλάρι μέσα στο παπούτσι σου. Μια παγοκύστη πάνω στην προεξοχή για 5-7 λεπτά κάνει δουλειά, επίσης.

Ειδικά επιθέματα από ποδίατρο ή φαρμακείο ανακουφίζουν από την πίεση και παρέχουν στήριξη.

Ακόμη, ειδικοί πάτοι για τα παπούτσια δίνουν στήριξη στην καμάρα και βοηθούν στην συνολική υγεία του ποδιού και στην μείωση του πόνου.

Με μια συγκεκριμένη άσκηση μπορείς, επίσης, να αντιμετωπίσεις το ενοχλητικό κότσι. Κράτησε το δάχτυλο στη μέση και πίεσε το απαλά προς τα έξω. Θα νιώσεις μια αύξηση του χώρου στην άρθρωση. Στη συνέχεια, πίεσε προς τα πάνω και μετά προς τα πάνω. Συνέχισε με δεξιά και αριστερά και άφησέ το στη θέση του.

Αν, ωστόσο, έχεις αναπτύξει πλήρως κότσι, ο μόνος τρόπος για να το ξεφορτωθείς μια και καλή είναι η εγχείρηση. Ωστόσο, η ανάρρωση παίρνει 12 εβδομάδες και πρέπει να φοράς ειδικό παπούτσι.

Μια πιο μοντέρνα τεχνική περιλαμβάνει πέντε μικρές τομές, επανασχηματισμό του κόκαλου με ειδικά σχεδιασμένες βίδες που το κρατούν στη θέση του. Είναι λιγότερο επώδυνο και η ανάρρωση γίνεται πιο γρήγορα.

Δεν χρειάζονται ράμματα, αλλά αποστειρωμένες ταινίες. Μπορείς να περπατήσεις αμέσως, βγάζεις τον επίδεσμο σε 2 εβδομάδες και δεν πρήζεσαι.

 

πηγή: bovary.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook