Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε τελικά;

πόσες-ώρες-ύπνου-χρειαζόμαστε-τελικά-210565

ImageHandlerΤο πόση ώρα χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος να κοιμηθεί ώστε να θεωρείται ξεκούραστος είναι κάτι υποκειμενικό. Το βασικό είναι να γνωρίζουμε πόσες ώρες ύπνου έχει πραγματικά ανάγκη ο κάθε οργανισμός.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις ΗΠΑ που στόχο έχει την βελτίωση της ποιότητας και την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου πραγματοποίησε έρευνες για να μπορέσει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Μια ομάδα αποτελούμενη από έξι ειδικούς του ύπνου και 12 ιατρικούς εμπειρογνώμονες όπως μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ανέλαβε να βρει τις απαντήσεις. Η ομάδα επικέντρωσε την έρευνα της για την διάρκεια του ύπνου σε παλαιότερα άρθρα που αφορούν το εν λόγω ζήτημα και που είχαν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μεταξύ 2004 και 2014. Μετά από την μελέτη 312 δημοσιευμάτων σχετικά με τον ύπνο η ομάδα κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει ανάγκη από διαφορετικές ώρες ύπνου:

  • Νεογέννητα (0-3 μηνών): 14-17 ώρες
  • Βρέφη (4-11 μηνών): 12-15 ώρες
  • Μωρά (1-2 ετών): 11-14 ώρες
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5): 10-13 ώρες
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13): 9-11 ώρες
  • Οι έφηβοι (14-17): 8-10 ώρες
  • Νεαροί ενήλικες (18-25): 7-9 ώρες
  • Ενήλικες (26-64): 7-9 ώρες
  • Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (65+): 7-8

Είναι η πρώτη φορά που μια οργάνωση μετά από αυστηρή και συστηματική ανασκόπηση της παγκόσμιας επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τη διάρκεια του ύπνου κατέληξε σε συμπεράσματα για την ποσότητα του ύπνου που κάθε ηλικιακή ομάδα έχει πραγματικά ανάγκη.

Αν η διάρκεια του ύπνου μας ξεπερνάει ή είναι κατά πολύ λιγότερη από τις ώρες που προτείνονται τότε ίσως πάσχουμε από διαταραχές ύπνου. Στην καθημερινότητα μας μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αλλά αυτές οι διαταραχές δημιουργούν προβλήματα στην υγεία μας και στην ψυχολογία μας. Καλό είναι λοιπόν να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε ή μειώσουμε αντίστοιχα τις ώρες που κοιμόμαστε ή ιδανικά να επισκεφτούμε ένα ειδικό ο οποίος θα μας βοηθήσει.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένας καλός και ξεκούραστος ύπνος μας δίνει την αντοχή και την αισιοδοξία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την ημέρα.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook