Πόλεμος στους δρόμους της Ουκρανίας

πόλεμος-στους-δρόμους-της-ουκρανίας-138507

oukrania 13aprΈκρυθμη είναι τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, καθώς από τις συγκρούσεις της αστυνομίας με τους φιλορώσους έχασε τη ζωή του ένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ακόμη πέντε τραυματίστηκαν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι αυτονομιστές κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα σε ακόμη τέσσερα αστυνομικά τμήματα.

Νέες Κριμαίες «στήνονται» στην Ουκρανία

Από το πρωί, το Κίεβο έχει ξεκινήσει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά της χώρας. Από εκείνη τη στιγμή, τα βίαια επεισόδια έχουν αυξηθεί. Τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι αυτή την ώρα κρατικά κτίρια σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας δέχονται επίθεση από διαδηλωτές.

Η αρχή έγινε χθες όταν άνδρες κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ, κατάσχοντας τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα. Στη συνέχεια, οι αυτονομιστές μοίρασαν τον οπλισμό στους εκατοντάδες που είχαν μαζευτεί έξω από το κτίριο, διαδηλώνοντας υπέρ της Ρωσίας.

Οι ίδιοι άνδρες κατέλαβαν και το κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ντόνετσκ. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή υπέβαλε την παραίτησή του, μη μπορώντας να ελέγξει τους επιτιθέμενους.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση και στο Χάρκοβο, εκεί όπου φιλορώσοι ήρθαν στα χέρια με διαδηλωτές που τάσσονται κατά της Μόσχας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας με την υποκίνηση ταραχών στην ανατολική περιοχή της χώρας, σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας», είπε προσθέτοντας ότι διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας , δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών», είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι αυτονομιστές που θα παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι αύριο το πρωί δεν θα διωχθούν.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν συνεχιστούν ανάλογες ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη» την παρουσία στην ανατολική Ουκρανία ανδρών με ρωσικά όπλα και όμοιες στολές παραλλαγής χωρίς διακριτικά, σαν αυτές που φορούσαν οι Ρώσοι στρατιώτες όταν κατέλαβαν την Κριμαία.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Από αυτούς, οι δέκα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Πηγή: real.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook