Πως το ψηφιδωτό “μπλόκαρε” την ανασκαφή στην Αμφίπολη

πως-το-ψηφιδωτό-μπλόκαρε-την-ανασκ-176102

psifidoto amfipoliΠαρά τα όσα υπέροχα είχαν ήδη αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, παρά τις απίστευτες εκπλήξεις που έκρυβε μέχρι και τον τρίτο θάλαμο ο τάφος κανείς δεν περίμενε την έκπληξη που έκρυβε το δάπεδο.

Το απίστευτης ομορφιάς και τεχνικής ψηφιδωτό άλλαξε τα δεδομένα.

Ενώ από τις χωματουργικές εργασίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι σκοπός της αρχαιολογικής ομάδας ήταν η διάνοιξη μιας διόδου προς την τέταρτη πύλη με την αφαίρεση των χωμάτων από τον χώρο πίσω από τις επονομαζόμενες Καρυάτιδες.
Έχοντας εντοπίσει τα θραύσματα της μαρμάρινης θύρας οι αρχαιολόγοι επιδίωξαν να αφαιρέσουν τα χώματα ως το πάτωμα του διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να περάσουν στον επόμενο χώρο που πιθανότατα οδηγεί σε μια ράμπα ή μια σκάλα που με τη σειρά της οδηγεί στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο, το κύριο μέρος δηλαδή του τάφου… 

Η αποκάλυψη ωστόσο του ψηφιδωτού άλλαξε τον σχεδιασμό. Πλέον πρέπει να αποκαλυφθεί ολόκληρο το σχέδιο που μπορεί να δώσει σημαντικότατες πληροφορίες για το οικοδόμημα ή ακόμη και τον ίδιο τον νεκρό.

Στα αριστερά του ψηφιδωτού πρέπει να αφαιρεθούν πολλά κυβικά μέτρα χώματος τα οποία εκτός του ότι πρέπει να αφαιρεθούν με… ευλάβεια στηρίζουν και τη βάση των υποστυλωμάτων της οροφής. Πρέπει δηλαδή να γίνει νέα υποστύλωση της οροφής σε εκείνο το σημείο, εργασία που είναι χρονοβόρα και ίσως διαρκέσει ως και το τέλος της εβδομάδας. Πιθανότατα όμως αύριο θα έχουμε απαντήσεις.

Όπως φαίνεται στο κέντρο της εικόνας οι αρχαιολόγοι αρχικά έσκαψαν κάθετα, είναι χαρακτηριστικό ότι το χώμα στην τέταρτη πύλη εξακολουθεί να σχηματίζει έναν “τοίχο”. Το επόμενο στάδιο, μετά την αποκάλυψη του ψηφιδωτού θα είναι η αφαίρεση αυτού του χώματος ώστε να προχωρήσουν οι επιστήμονες στον επόμενο θάλαμο.


Φαίνεται ότι υπάρχει σχέση με Μ. Αλέξανδρο και Φίλιππο

Η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας το πρωί στα parapolitika 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο είπε ότι το πολύ μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η αποκάλυψη του ψηφιδωτού. “Είναι ένα εκπληκτικό εύρημα επομένως η ολοκλήρωση της παράστασης θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε κάτι περισσότερο” ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας μάλιστα ότι και η ίδια πιστεύει ότι στο υπόλοιπο του ψηφιδωτού “είναι γυναικεία μορφή και είναι η Περσεφόνη”. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη ζωγραφιά στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και έτσι ο νεκρός να έχει συγγενική σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο και τον Φίλιππο.
Η κ. Μενδώνη ωστόσο έδωσε και μια άλλη εκδοχή: 
“Αν είναι αρπαγή Περσεφόνης μας δείχνει ότι υπάρχει σχέση με την απεικόνιση στον τάφο των Αιγών. Μπορεί να μην είναι συγγενική η σχέση αλλά να είναι πολιτική. 
Πρέπει λίγο να περιμένουμε. Να ξεκαθαρίσει το ψηφιδωτό και οι ανασκαφείς να προχωρήσουν στον επόμενο χώρο.”

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook