Πως το σωματικό βάρος επηρεάζει την σύλληψη και την εγκυμοσύνη

πως-το-σωματικό-βάρος-επηρεάζει-την-σύ-741589

Το βάρος μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να το προσέξετε, όχι μόνο γιατί είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με την υγεία σας, αλλά και γιατί μπορεί να επηρεάσει άμεσα και την ικανότητά σας να συλλάβετε και να διατηρήσετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Αυτό ισχύει και για τις γυναίκες που ακολουθούν κάποια θεραπεία γονιμότητας. Συχνά, η περίοδος που η γυναίκα έχει μπει στη διαδικασία αυτή μπορεί να είναι συναισθηματικά ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς την κατακλύζουν συναισθήματα άγχους και προσμονής. Έτσι, ορισμένες γυναίκες αλλά και οι σύντροφοί τους που εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία μπορεί να βρουν στο φαγητό ένα συναισθηματικό καταφύγιο, ενώ άλλοι μπορεί να χάσουν την όρεξή τους και να παραλείψουν γεύματα, όταν αισθάνονται ανησυχία ή λύπη. Ενώ αυτές οι στρατηγικές αντιμετώπισης μπορεί να είναι για κάποιους μια διαφυγή και να φέρνουν κάποια βραχυπρόθεσμη συναισθηματική ανακούφιση, μπορεί επίσης να φέρουν ανεπιθύμητη αύξηση βάρους ή απώλεια βάρους, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα γονιμότητας (διαβάστε περισσότερα) ή να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση μιας εγκυμοσύνης.

Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη 240.000 κύκλων IVF έδειξε ότι υπάρχει μια σταδιακή και στατιστικά σημαντική επιδείνωση των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης (διαβάστε περισσότερα), στις περιπτώσεις που ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξήθηκε. Το ίδιο όμως φάνηκε να ισχύει και για τις γυναίκες με χαμηλό βάρος (ΔΜΣ

Τι έχει να μας πει, όμως, πάνω σ’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ο Δρ. Θ. Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO; «Είναι γνωστό ότι τόσο η παχυσαρκία όσο και το χαμηλότερο από το φυσιολογικό βάρος δημιουργούν συνήθως ανωμαλίες στη διάρκεια του φυσιολογικού κύκλου. Σε περιπτώσεις υπέρβαρων γυναικών έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια του 10% του συνολικού βάρους του σώματος μπορεί να προκαλέσει αυθόρμητη ωορρηξία ή καλύτερη απόκριση των ωοθηκών στα φάρμακα της εξωσωματικής που χορηγούνται για την πρόκληση ωορρηξίας».

Και συνεχίζει ο Δρ. Θ. Παράσχος: «Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίτευξη ενός υγιούς βάρους βοηθάει τη γυναίκα να συλλάβει πιο γρήγορα με φυσικό τρόπο και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σε περίπτωση που έχει καταφύγει στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η έλλειψη κινήτρων, η κούραση, οι χρονικοί περιορισμοί, οι οικονομικές ανησυχίες καθιστούν τις δεσμεύσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές στη διατροφή που θα οδηγήσουν στο ιδανικό βάρος πολύ πιο δύσκολες. Για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος που προκαλεί το πρόβλημα της υπογονιμότητας, η μονάδα μας, μεταξύ των άλλων της υπηρεσιών, προσφέρει διάφορα προγράμματα ψυχικής αλλά και σωματικής υποστήριξης (διαβάστε περισσότερα). Συγκεκριμένα, το Κέντρο μας προσφέρει προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, όπως ατομική και ομαδική συμβουλευτική, υδροθεραπεία, βελονισμό, μασάζ, yoga, αλλά και ένα πολύ καλά μελετημένο πρόγραμμα διατροφικής συμβουλευτικής από κορυφαίους διατροφολόγους. Με τις γνώσεις τους, τις συμβουλές τους και τη βοήθειά τους μπορεί, όχι μόνη της η γυναίκα αλλά μαζί το ζευγάρι που θέλει να συλλάβει, να διαμορφώσει ένα απόλυτα προσωπικό πλάνο διατροφής, σύμφωνα με τις καθημερινές τους συνήθειες. Εξάλλου, η διατροφική συμβουλευτική, εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση του βάρους, τη συνολική υγεία, καθώς και για τη διαχείριση ποικίλων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (διαβάστε περισσότερα). Όσον αφορά το τελευταίο, που μάλιστα είναι ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με την υπογονιμότητα, φαίνεται ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του σημαντικά».

Θάνος Παράσχος, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook