Πως απομακρύνθηκε ο αμίαντος από το νοσοκομείο; | Τον παρέλαβε η POLYECO A.E. | Την βοήθεια του Πολυτεχνείου ζητά ο δήμος Χανίων

πως-απομακρύνθηκε-ο-αμίαντος-από-το-νο-76296

katedafisi nos 003Περίπου δύο τόνους αμιάντου απομάκρυνε από το παλιό νοσοκομείο των Χανίων η πιστοποιημένη εταιρεία , POLYECO A.E στην οποία ανατέθηκε από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της κατεδάφισης των παλαιών εγκαταστάσεων του ιδρύματος, η απομάκρυνση του συγκεκριμένου τοξικού υλικού.

Το zarpa.gr επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της εταιρείας για αυτού του είδους τα θέματα κ. Στέλιο Βασιλείου που είπε ότι στην εταιρεία ανατέθηκε από τον υπεύθυνο εργολάβο το έργο της απομάκρυνσης των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων και συγκεκριμένα του αμιάντου που υπήρχε στο νοσοκομείο.

Ο κ. Βασιλείου είπε στο zarpa. gr ότι «εμείς παραλάβαμε τον αμίαντο τον συσκευάσαμε, ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη σύννομη διαδικασία και οι ποσότητες αυτές πήγαν στο εξωτερικό.»

Ο υπεύθυνος της εταιρείας ανέφερε επίσης ότι οι ποσότητες από το συγκεκριμένο τοξικό υλικό που απομάκρυνε η εταιρεία από το νοσοκομείο ήταν περίπου δύο τόνοι.

Ο κ. Βασιλείου σημείωσε πάντως ότι δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει αν είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα άλλες ποσότητες αμιάντου από το νοσοκομείο, και πέρα από αυτές που παρέλαβε η POLYECO A.E, ενώ δεν ήταν σε θέση να μας πει αν υπήρχαν και άλλες ποσότητες από το συγκεκριμένο τοξικό υλικό:

«Εμείς παραλάβαμε ότι μας έδειξαν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βασιλείου, «καθώς δεν είναι στις αρμοδιότητες μας ως εταιρεία να πάμε να κάνουμε έλεγχο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει και άλλος αμίαντος στο κτίριο. Αυτό οφείλει να το ελέγξει ο εργολάβος με τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών.»

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Χανίων Μανόλης Κεμεσίδης είπε ότι η εταιρεία έβγαλε και παρέλαβε 2.700 κιλά αμιάντου, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισης του νοσοκομείο. Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε πως αυτή η διαδικασία έγινε στις 2-3 Ιουλίου.

Το zarpa.gr επικοινώνησε και με τον καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων, κ. Βαγγέλη Γιδαράκο που είπε ότι το ίδρυμα στο παρελθόν έχει βοηθήσει και την πρώην νομαρχία και σχολεία καθώς και στο κτίριο της φιλαρμονικής Χανίων στην αποξήλωση αμιαντούχων υλικών.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος Χανίων δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας για να ξεκινήσουμε από την αρχή και από κοινού την διαδικασία απομάκρυνσης του αμιάντου. Εμείς το ο,τι έχει γίνει μέχρι τώρα δεν το γνωρίζουμε και αν έχουν γίνει σφάλματα, δεν υφίστανται περιθώρια διόρθωσης.»

«Αυτό που ενδιαφέρει πλέον είναι από εδώ και στο εξής ό,τι γίνει να γίνει σωστά.»

Ο κ. Γιδαράκος σημείωσε πάντως πως και τα όποια λάθη έχουν γίνει σε βαθμό που αυτό είναι δυνατόν θα διορθωθούν.

Επίσης είπε «θα διαπιστώσουμε αν και οι αποξηλώσεις έχουν γίνει, αν υπάρχουν ακόμα μορφές αμιάντου, και από αύριο κιόλας κατόπιν παρακλήσεως του Αντιδημάρχου κ. Ξυνίδη επί τόπου θα ξεκινήσουν μετρήσεις για να δούμε αν και εντός του υπογείου, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρου υφίστανται ίνες αμιάντου.

Στόχος τέλος είναι είπε ο κ. Γιδαράκος από εδώ και στο εξής να μην υπάρχει αμφιβολία πως δεν θα ελλοχεύει ούτε ο παραμικρός κίνδυνος στον συγκεκριμένο χώρο.

 

Αν. Γερ.

3 thoughts on “Πως απομακρύνθηκε ο αμίαντος από το νοσοκομείο; | Τον παρέλαβε η POLYECO A.E. | Την βοήθεια του Πολυτεχνείου ζητά ο δήμος Χανίων

  1. Εν μέρει σωστο το αρθρο. Σε γενικες γραμμές έτσι ειναι τα πραγματα.
    Το θέμα είναι οτι ο Δήμος σκοπεύει να δωσει 20.000 ευρω σε ενα μη διαπιστευμενο (κατα ISO 17025:2005 ) εργαστηριο, αντιθετα απ οτι προβλέπει η σχετικη νομοθεσια που αναφερετε, οποτε πάλι θα βρεθει εκτεθειμενος…..
    Ζητω οι κουμπαριες!

  2. Το σωστο θα ήταν να κληθεί μια ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ να κάνει τον έλεγχο πριν την κατεδάφιση. Ακόμα και τώρα θα δοθούν 20.000 ευρω σε ενα Εργαστήριο το οποίοι δεν έχει ISO 17025 όπως απαιτείται απο την Νομοθεσια. Όλα τα άλλα έιναι για να φάνε οι κουμπάροι…….με φοιτητες και ερασιτεχνες δεν γινεται δουλεια………….
    Ο λαος της Κρήτης δεν τα ανεχεται πια αυτα ΑΡΚΕΤΑ…….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook