Πρώτο κουδούνι χωρίς… 3.000 εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Κρήτης

πρώτο-κουδούνι-χωρίς-3-000-εκπαιδευτικο-279015

Με πιο πολλά κενά από ποτέ θα ανοίξουν (αν ανοίξουν) την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου τα σχολεία της Κρήτης. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για περίπου 3.000 ελλείψεις, ενώ η διοίκηση υποστηρίζει πως οι κενές θέσεις ανέρχονται γύρω στις 2.000. Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση πάντως, το πρόβλημα είναι τεράστιο και είναι δύσκολο να λυθεί πριν περάσει ο Σεπτέμβριος…

Υπάρχουν ολιγοθέσια σχολεία, στα οποία δεν υπάρχει εκπαιδευτικός. Για να ανοίξουν, θα πρέπει να γίνει η πρόσληψη αναπληρωτών, αλλά η λήξη της εκ μέρους τους υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, για την ημέρα του αγιασμού. Ακόμα και ο… Χουντίνι να ήταν υπουργός Παιδείας, θα δυσκολευόταν να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα μαγικά του…

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των σχολείων που κινδυνεύουν να μείνουν κλειστά, οι αρμόδιοι εφαρμόζουν τη γνωστή μέθοδο της μετακίνησης εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει πως φεύγουν δάσκαλοι από πολυθέσια σχολεία και πηγαίνουν «προσωρινά» να ανοίξουν τα ολιγοθέσια. Το πόσο «προσωρινά» θα είναι, φυσικά, κανείς δεν το ξέρει…

Οι παρενέργειες της συγκεκριμένης προσφιλούς μεθόδου είναι πολλαπλές: α) Μένουν χωρίς δάσκαλο τμήματα των πολυθέσιων σχολείων, β) δε γίνεται κανονικό μάθημα στα ολιγοθέσια σχολεία, γ) υπάρχει μια γενικότερη αναμπουμπούλα σε όλα ανεξαρτήτως τα σχολεία και δ) χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος, ο οποίος για να καλυφθεί ο δάσκαλος «τρέχει» την ύλη, χωρίς απαραιτήτως να μπορούν να την αφομοιώσουν όλοι οι μαθητές.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια διατυπώνεται το αίτημα για ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών μέσα στο καλοκαίρι. Αν αυτό το απλό πράγμα, που δεν έχει και κόστος, μπορούσε να εφαρμοστεί, τότε δε θα υπήρχαν ποτέ κενά στα σχολεία. Ωστόσο, οτιδήποτε είναι απλό και αυτονόητο, στην Ελλάδα δεν προχωράει. Το πολιτικό μας προσωπικό είναι ταγμένο, ως φαίνεται, αποκλειστικά στα δύσκολα και στα δυσνόητα…

Δευτεροβάθμια

Ας πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά τι γίνεται στα γυμνάσια και λύκεια του νομού Ηρακλείου με τα σχεδόν 300 κενά. Σύμφωνα με τον αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου Μανώλη Πιταροκοίλη, «η σχολική χρονιά ξεκινάει και φέτος με πάρα πολλά λειτουργικά κενά καθηγητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα κενά αυτά προκύπτουν από ακάλυπτες οργανικές θέσεις εξαιτίας του ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί, από αποσπάσεις καθηγητών σε φορείς είτε σε άλλες περιοχές μετάθεσης, καθώς και από άδειες των εκπαιδευτικών. Αφού τοποθετηθούν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από άλλα ΠΥΣΔΕ, τα λειτουργικά κενά, που ανέρχονται αρχικά στα 290, θα πρέπει να καλυφθούν με αναπληρωτές και αφορούν τις εξής κατηγορίες: Καθηγητές σε γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια,160. Καθηγητές για ειδικότητες του Μουσικού Σχολείου, 30. Καθηγητές για ειδικότητες του Καλλιτεχνικού Σχολείου,20. Καθηγητές για σχολεία της Ειδικής Αγωγής, 80».

Όπως σημειώνει ο κ. Πιταρροκίλης, «οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν συνολικά ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά 2014-2015 ήταν 290. Άρα, οι ανάγκες φέτος θα είναι μεγαλύτερες εξαιτίας του ότι θα υπάρξουν νέες άδειες εκπαιδευτικών και νέες αποσπάσεις σε φορείς είτε σε άλλες περιοχές.

Οι μεγαλύτερες ανάγκες σε γυμνάσια και Γενικά/Επαγγελματικά Λύκεια εντοπίζονται σε φιλολόγους, μαθηματικούς, βιολόγους, θεολόγους, χημικούς και φυσικούς. Αναλυτικά τα κενά είναι: 15 θεολόγων, 40 φιλόλογων, 23 μαθηματικών, 7 φυσικών, 9 χημικών, 20 βιολόγων, 6 γεωλόγων, 6 Αγγλικών, 5 καλλιτεχνικών, 1 οικονομολόγων, 3 κοινωνιολόγων, 2 νομικών, 3 γεωπόνων, 7 Οικιακής Οικονομίας, 4 Μουσικής, 2 μηχανολόγων, 2 ηλεκτρολόγων, 3 φυτικής παραγωγής και 1 Οχημάτων».

Πρωτοβάθμια

Σύμφωνα με τον αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο ΑΠΥΣΠΕ (Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Κρήτης Δημήτρη Δερμιτζάκη, τα λειτουργικά κενά ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό οφείλεται τόσο στις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών σε τοπικό επίπεδο, όσο και στις προσλήψεις που δε γίνονται λόγω εκλογών και δεινών δημόσιων οικονομικών.

Μάλιστα, η Κρήτη, ως περιφέρεια, έχει πανελλαδικά αρνητική πρωτιά σε ποσοστό ελλείψεων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Κατέχουμε περίπου το 1/6 όλων των κενών της χώρας και ευθύνεται σημαντικά η κρίση γι’ αυτό το μεγάλο ποσοστό. Καθώς τα εισοδήματα των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί σημαντικά, ένας αναπληρωτής το σκέφτεται διπλά προτού δηλώσει νησιά στις προτιμήσεις του. Η θάλασσα συνεπάγεται αυξημένα μεταφορικά έξοδα, σε μια περίοδο που ο κάθε μισθωτός μετράει και το ευρώ.

Σημειώστε το εξής: Πέρυσι τέτοιο καιρό τα κενά σε επίπεδο Κρήτης ήταν 1.620. Διόριζαν μέχρι τα Χριστούγεννα… Φέτος με σχεδόν 2.000 κενά, φανταστείτε τι έχει να γίνει. Τα κενά κατανέμονται ως εξής: 993 στο νομό Ηρακλείου, 359 στο νομό Λασιθίου, 242 στο νομό Ρεθύμνου και 378 στο νομό Χανίων.
«Μετά τις εκλογές αναμένονται αναπληρωτές»…

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Τερζάκης, γίνεται μια προσπάθεια σε συνεργασία με τους διευθυντές Εκπαίδευσης να ανοίξουν την ερχόμενη Παρασκευή όλα τα σχολεία, χωρίς να είναι πλήρες το προσωπικό. Παράλληλα, αισιοδοξεί ότι πολύ νωρίς θα έρθουν οι αναπληρωτές. Από τη μια, όπως εξήγησε, η προκήρυξη των εκλογών και από την άλλη η δικαστική προσφυγή που κατέθεσαν ορισμένοι εκπαιδευτικοί σχετικά με τον πίνακα των αναπληρωτών πήγαν πίσω τη διαδικασία.

«Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται. Έχουμε συγκεντρώσει τα κενά, τα έχουμε στείλει στο υπουργείο και περιμένουμε τους αναπληρωτές. Οι νέες αιτήσεις τελειώνουν μέχρι την Παρασκευή, οπότε αποκλείεται να προσληφθούν αναπληρωτές πριν από τον αγιασμό. Αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις, και την ερχόμενη εβδομάδα οι πίνακες και οι ενστάσεις. Η πληροφόρηση που έχουμε μέχρι τώρα από το υπουργείο είναι ότι αμέσως μετά, ίσως τη μεθεπόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αμέσως μετά τις εκλογές, θα έρθει η πρώτη φουρνιά των αναπληρωτών, οι οποίοι και θα είναι αρκετοί.

Τα κενά στην Κρήτη είναι πάνω από 1.000 για την πρωτοβάθμια και περίπου 400 για τη δευτεροβάθμια, ενώ έχουμε στην Ειδική Αγωγή περίπου 200 κενά συνολικά για το νησί και για τη δομή της Παράλληλης Στήριξης πάνω από 300 κενά, ενώ υπάρχουν και κενά στο ειδικό βοηθητικό προσωπικό».

«Υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των οργανικών κενών»…

Όπως αναφέρει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου κ. Ευρυβιάδης Βαλατίδης, τα κενά των δασκάλων για το νομό Ηρακλείου είναι «περίπου 320, ενώ περίπου 200 είναι τα κενά των νηπιαγωγών, γιατί, όπως ξέρετε, ο νομός μας βρίσκεται σε φάση πάντα όπου έρχονται νεοδιόριστοι ή αναπληρωτές κι έπειτα την επόμενη χρονιά ή τις επόμενες χρονιές συνήθως ζητούν να μετακινηθούν κοντά στον τόπο καταγωγής τους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι δε γίνονταν διορισμοί στο Δημόσιο, κατ’ επέκταση και στην παιδεία, ο αριθμός των οργανικών κενών είναι υπερβολικά μεγάλος».

Επίσης, υπάρχουν πολλά κενά σε όλες τις ειδικότητες, όπως παραδέχεται ο κ. Βαλατίδης και τονίζει ότι «χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς περίπου 900 εκπαιδευτικούς. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που στηρίζουν την ειδική αγωγή είναι επίσης μεγάλος. «Φέτος λόγω του ότι άργησαν οι υπηρεσιακές μεταβολές, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία των τοποθετήσεων μεταταγμένων και όσων βρίσκονται στη διάθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Βρισκόμαστε στη διαδικασία υπεραριθμιών και τοποθέτησης αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΠΕ. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες. Οπότε μένουν μόνο οι αναπληρωτές των οποίων οι ημερομηνίες πρόσληψης θα είναι λίγες ημέρες μετά την έναρξη των σχολείων. Φροντίσαμε με υπηρεσιακά σημειώματα να μετακινήσουμε, όπου είναι δυνατόν, εκπαιδευτικούς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι οποίοι θα αντικατασταθούν με την πρόσληψη των αναπληρωτών», σημείωσε.

«Έχουμε πρόβλημα, ειδικά με τα σχολεία Ειδικής Αγωγής»

«Θα κοιτάξουμε να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερη διαχείριση του προσωπικού. Ήδη δουλεύουμε από τον Αύγουστο γι αυτό, προκειμένου να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις άμεσα΄», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου κ. Σταύρος Καλουδάκης. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, όπως είπε, τα κενά σε γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑ.Λ. είναι γύρω στα 150, χωρίς όμως την ειδική αγωγή. Εκεί, όπως παραδέχεται, «έχουμε πρόβλημα, ειδικά με τα σχολεία Ειδικής Αγωγής».

Παράλληλα, επισήμανε πως όλα τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Παρασκευή, όπότε θα γίνει ο αγιασμός, ενώ θα δοθούν αμέσως τα βιβλία στους μαθητές.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook