Πρόστιμο-μαμούθ σε καναλάρχη για καταπάτηση δημόσιας έκτασης

πρόστιμο-μαμούθ-σε-καναλάρχη-για-κατα-121728

kanaliΣκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων έχει λάβει χώρα στην πόλη του Βόλου και αφορά την καταπάτηση Ανταλλαξίμου ακινήτου του Δημοσίου, έκτασης 710 τ.μ. από την εταιρεία με την επωνυμία « ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Α.Ε.» συμφερόντων του γνωστού καναλάρχη του TRT Θεσσαλίας.

Το εν λόγω ακίνητο συμπεριελήφθη, χωρίς να υπάρχουν γι αυτό τίτλοι ιδιοκτησίας, σε συμβολαιογραφική συνένωση/πράξη ενοποίησης ομόρων οικοπέδων στις 20-6-1995, με την οποία η εταιρία με την επωνυμία «Γραφικές Τέχνες Αντωνίου Α.Ε.» με νόμιμο εκπρόσωπο τον Ευάγγελο Αντωνίου ο οποίος μεταξύ άλλων είναι εξέχον καναλάρχης του Νομού Μαγνησίας ιδιοκτήτης του TRT Κεντρικής Ελλάδας (τηλεοπτικός σταθμός και ραδιοφωνικός σταθμός με την επωνυμία Ράδιο ΒΕΡΑ-Βολιώτικη Ελεύθερη Ραδιοφωνία), συνένωσε οικόπεδα που αγόρασε, συμπεριλαμβάνοντας στη συνολική έκταση και το Ανταλλάξιμο ακίνητο του Δημοσίου, αν και στα τοπογραφικά διαγράμματα των αρχικών συμβολαίων δεν αναφερόταν το Ακίνητο του Δημοσίου εκτάσεως 710 τ.μ.

– Με τη με αριθμ. 550/03 άδεια οικοδομής της Πολεοδομίας Δήμου Βόλου, στο ανταλλάξιμο ακίνητο και σε όμορα αυτού ανεγέρθη συγκρότημα πολυκαταστημάτων με την επωνυμία OLD CITY , όπου στεγάζεται και το κανάλι TRT.

– Στο μεγαλύτερο τμήμα του ανταλλαξίμου ακινήτου ανεγέρθη κτίριο εντός του οποίου στεγάζεται πλέον κατάστημα γνωστής αλυσίδας παιχνιδιών κλπ., μετά από μισθωτήριο συμβόλαιο που έχει συναφθεί μεταξύ της προαναφερόμενης εταιρίας που καταπάτησε το ακίνητο με την εταιρία JUMBO Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία. Σημειώνεται ότι η εταιρία JUMBO απλώς εκμισθώνει τμήμα του ανταλλαξίμου ακινήτου για τις στεγαστικές της ανάγκες, πιθανότατα αγνοώντας την καταπάτηση και δεν έχει καμία αξίωση ιδιοκτησιακή επί του Ανταλλαξίμου Δημοσίου Ακινήτου.

– Aντίθετα ο κος Αντωνίου στο υπόγειο του ανταλλαξίμου και εν γένει του συγκροτήματος καταστημάτων κατασκεύασε parking ιδρύοντας μεταξύ άλλων την εταιρία με την επωνυμία «ΒΟΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ» όπου νόμιμος εκπρόσωπος είναι ο ίδιος και στην οποία έχουν μεταφερθεί και ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του ανταλλαξίμου οικοπέδου.

Οι ενέργειες της Κτηματικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να είναι άμεσες ώστε να παρεμποδιστεί η ανέγερση του κτιρίου σε τμήμα του ανταλλαξίμου ακινήτου και να ενημερωθούν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου για τις δικές τους ενέργειες.

Αν και το ανταλλάξιμο ακίνητο απέχει μόλις λίγα μέτρα από το κτίριο της Κτηματικής Υπηρεσίας και παρά τη δημοσιότητα που είχε λάβει το γεγονός της δημιουργίας Εμπορικού Κέντρου, στην πόλη του Βόλου η Υπηρεσία δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας από την καταπάτηση του ακινήτου το 1995 που συμπεριελήφθη σε συμβόλαιο συνένωσης όμορων οικοπέδων μέχρι και το 2007 όταν μη σύννομα εκδόθηκαν δύο Πρωτόκολλα Αυθαίρετης Χρήσεως κατά της “ΑΝΤΟΠΑΚ” και της JUMBO. Σημειώνουμε ότι δεν εκδόθηκε πρωτόκολλο αυθαίρετης χρήσης κατά της εταιρίας ΒΟΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ».

Σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες που ανέλαβε η Υπηρεσία δεν ήταν μόνο καθυστερημένες αλλά και μη σύννομες.

Στις περιπτώσεις καταπατήσεων Ανταλλαξίμων Δημοσίων Κτημάτων δεν εκδίδεται Πρωτόκολλο Αυθαίρετης Χρήσης, αλλά λαμβάνεται απόφαση της Επιτροπής Δημοσίων κτημάτων του αρθρ. 98/Π.Δ. 284/88, η οποία κοινοποιείται στους καταπατητές, που φέρουν υποχρέωση καταβολής του προστίμου αλληλεγγύως και εις ολόκληρον. Επιπρόσθετα, τα ποσά τα οποία είχαν υπολογισθεί ήταν λανθασμένα καθώς δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι μεταβολές των αντικειμενικών αξιών, τα τετραγωνικά μέτρα αλλά και η χρήση του ακινήτου.

Επίσης, δεν εκτελέσθηκε ποτέ το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής το οποίο είχε εκδοθεί μόνο κατά της εταιρίας «ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Α.Ε.» και όχι κατά των εταιριών «JUMBO Α.Ε.Ε.» και «ΒΟΛΟΣ Α.Ε. Σταθμός Αυτοκινήτων»

Μετά την ανάληψη καθηκόντων και τις σχετικές εντολές της Επιθεώρησης, η νέα Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Μαγνησίας κα Μαίρη Τραχανατζή ετοίμασε εισήγηση προς την επιτροπή Δημοσίων κτημάτων για την προετοιμασία και ολοκλήρωση της οποίας συλλέχθηκαν στοιχεία όπως συμβόλαια, τοπογραφικά διαγράμματα, φύλλα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών για οικόπεδο, εμπορικό κτίσμα και παρκινγκ, γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν απαλλοτριώσεις αλλά και στοιχεία από συναρμόδιες υπηρεσίες .

Τα έγγραφα αυτά ετέθησαν υπόψη της επιτροπής κατά τη συνεδρίαση της 14ης/3/2012 όπου τονίσθηκε η μεγάλη δυσχέρεια συλλογής συγκριτικών στοιχείων όσον αφορά την εμπορική μίσθωση του εν λόγω ακινήτου, αλλά και το γεγονός ότι η κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 παρ. 3 του Β.Δ. 24/10/40 το οποίο αναφέρει ότι το ποσό της αποζημιώσεως καθορίζεται, εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενη μίσθωση από το Δημόσιο, επί τη βάση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου η οποία σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ.3 του Ν. 2238/94 ανάγεται σε ποσοστό 5% επί της αντικειμενικής αξίας. Η επιτροπή ενώ θεώρησε άρτια τόσο την παρουσίαση όσο και το περιεχόμενο της εισηγήσεως, δεν έκρινε επαρκή τα στοιχεία που παρέθεσε σε αντίθεση με τα στοιχεία της από 11-06-2007 εισηγήσεως του πρώην Προισταμένου κ. Ευθυμίου (ο οποίος ετέθη σε αυτοδίκαιη αργία και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη για αδικήματα όπως απιστία προς την υπηρεσία) η οποία ήταν προφανέστατα ελλιπής και αναιτιολόγητη!!! για την επιβολή προστίμου και ζήτησε επιπλέον συγκριτικά στοιχεία.

Ακολούθησε νέα εισήγηση προς την Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων η οποία έγινε βάσει των μισθωτικών αξιών και η οποία εν τέλει έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων με την οποία επιβάλλεται Πρόστιμο αυθαίρετης χρήσεως (1 εκατ. Ευρώ περίπου) μέσω της Επιτροπής Δημοσίων Κτημάτων στις εταιρίες για τα χρονικά διαστήματα και για τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν στην καθεμία.

Κατά της απόφασης της Επιτροπής η οποία ήδη κοινοποιήθηκε με αποδεικτικά επιδόσεως, στους Νομίμους εκπροσώπους των εταιριών ασκήθηκε ανακοπή με αρ. 1235/2013/9-12-2013 η οποία συζητείται στις 06-03-2014.

Για την άσκηση ενδίκων μέσων έχει ήδη κατατεθεί το ποσό των 67.698 Ευρώ τα οποία είναι και τα πρώτα χρήματα που αναγκάζεται να καταβάλλει στο Δημόσιο ο κος Αντωνίου.

Πηγή: koutipandoras.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook