Πρωτοβουλίες Δήμου Χανίων για την ανανέωση παραχώρησης των Νεωρίων 

πρωτοβουλίες-δήμου-χανίων-για-την-ανα-189633

neoriaΗ ανανέωση παραχώρησης των Νεωρίων από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Χανίων αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή. Γι΄ αυτό και από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες. Συγκεκριμένα:

1ον: Στις 23 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Τάσος Βάμβουκας, μετέβη στην Αθήνα και επισκέφθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη του Υπουργείου, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της ανανέωσης παραχώρησης των Νεωρίων.

2ον: Στις 11 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Χανίων απέστειλε επίσημο αίτημα προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητώντας να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ανανέωσης της παραχώρησης και η υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Επισυνάπτεται η Επιστολή του Δημάρχου Χανίων).

Επισημαίνεται ότι η πενταετής παραχώρηση των Νεωρίων έληξε στις 24 Αυγούστου 2014 χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προκειμένου να ανανεωθεί. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η πρώτη παραχώρηση των Νεωρίων από το Υπουργείο Πολιτισμού προς τον Δήμο Χανίων πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1995 και προέβλεπε συγκεκριμένους όρους, με σημαντικότερους την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών αποκατάστασης και χρήσης του μνημείου. Δεκαεννέα (19) χρόνια μετά, οι όροι αυτοί, αν και ισχύουν ακόμα, δεν έχουν εκπληρωθεί.

Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης, ώστε να αποκατασταθούν τα Νεώρια και να αποκτήσουν χρήσεις πολύτιμες για τα Χανιά. Πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής δεν είναι μόνο να διεκδικήσει τα Νεώρια αλλά και να αναζητήσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου το συγκρότημα των επτά (7) Ενετικών Νεωρίων να αποκτήσει την εικόνα, που αξίζει στην πόλη μας και τις χρήσεις, που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία.

Η δημοτική αρχή θα συνεχίσει την προσπάθεια, που έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς μεγάλα λόγια αλλά με προσήλωση στην προσπάθεια και στο τελικό αποτέλεσμα.

 

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook