Προ των πυλών ο ανασχηματισμός | Πόλεμος χαρακωμάτων με τη διαπλοκή

προ-των-πυλών-ο-ανασχηματισμός-πόλεμο-445318

Έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και προετοιμασμένη για ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση. Με το κλίμα «τρομοκράτησης» και πιέσεων στη δικαιοσύνη από ΝΔ και ΜΜΕ να εντείνει τη ζοφερή ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr, μοιάζει να είναι θέμα εβδομάδων, ίσως και ημερών.

Την τάση αυτή τονίζει και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», σύμφωνα με το οποίο ο ανασχηματισμός, που ήδη είναι στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, θα επισπευτεί.

Πιέσεις στη δικαιοσύνη

Είναι προφανές πως οι ρίζες της διαπλοκής είναι βαθιές και είναι παντού. Ακόμα και αν ο ελληνικός λαός αντέδρασε μετά από 40 χρόνια στο μεταπολιτευτικό σύστημα εξουσίας, το ίδιο σύστημα αντιδρά απροκάλυπτα και με λύσσα.

Χαρακτηριστικό της σπέκουλας και των πιέσεων στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι οι συνεχείς δηλώσεις στελεχών της ΝΔ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Μάκης Βορίδης, πρόσφατα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά Fm, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και προεξόφλησε το αποτέλεσμα της διαδικασίας στο ΣτΕ.

Η κυβέρνηση μετρά το γεγονός όλης αυτής της πίεσης που ασκείται στη δικαιοσύνη και αναμένει αυτό να ενταθεί, σηματοδοτώντας εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό του ζοφερού κλίματος είναι τα δημοσιεύματα σε διαπλεκόμενα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του ΣτΕ αποδοκιμάζεται από κόσμο κάθε φορά που κυκλοφορεί στο Κολωνάκι.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η αμηχανία του πολιτικού συστήματος και η εκκωφαντική… σιωπή των πολιτικών, σε τέτοια περιστατικά ή φήμες.

Ο ρόλος Παππά

Πρώτο μέλημα του πρωθυπουργοί –ειδικά στην περίπτωση που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός- είναι να απλωθεί ένα “δίχτυ” προστασίας σε όσους έχουν στοχοποιηθεί από τη διαπλοκή και σε αυτούς που πρωτοστάτησαν για τις δομικές αλλαγές που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο η μετακίνηση του Νίκου Παππά σε άλλο υπουργείο πρώτης γραμμής ίσως κριθεί αναγκαία. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε ο βασικός του «πολεμιστής» να γίνει βορά στις διαθέσεις ενός ολόκληρου συστήματος που παλεύει με νύχια και δόντια να παραμείνει στην εξουσία.

Αν και υπάρχουν φωνές που υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο θα φαινόταν σαν επικοινωνιακή και πολιτική «ήττα», η επιμονή να αφήνεις έκθετο στους εχθρούς σου, τον ίδιο στόχο, αξιολογείται ως μεγαλύτερη ήττα. Ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει πως η πιο έντιμη στάση είναι να προστατέψει τους βασικούς του συνεργάτες.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό.

Καθημερινότητα, καλύτερος συντονισμός και νέα γενιά στην πολιτική. Αυτές είναι οι λέξεις που θα χαρακτηρίζουν τον ανασχηματισμό που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πιο συγκεκριμένα, βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι μαζί με την είσοδο της νέας γενιάς στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, να υπάρξουν τομές στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και η λειτουργικότητα των υπουργείων.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το λιμενικό σώμα να είναι κομμάτι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να αποσπαστεί από την τυπική αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Όπως ήδη έχει κάνει γνωστό η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός «με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών», ενώ γνωστοποίησε ότι πρόκειται να συσταθεί αυτόνομο υπουργείο για τη Μεταναστευτική Πολιτική.

Βεβαίως, όπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν να συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να υπάρχουν καραμπόλες της τελευταίας στιγμής και να αλλάξει η σύνθεση του ανασχηματισμού. Αν όμως λείψει η αποφασιστικότητα αυτή τη στιγμή, ίσως αυτό αποβεί καθοριστικό για τη συνέχεια…

altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook