Προσοχή! Καθηγήτρια του Χάρβαρντ προειδοποιεί: Το λάδι καρύδας είναι «καθαρό δηλητήριο» για τον οργανισμό

προσοχή-καθηγήτρια-του-χάρβαρντ-προε-729464

Αρκετές αλυσίδες τροφίμων και ιστοσελίδες υγείας παρουσιάζουν το λάδι καρύδας ως την πανάκεια για μία σειρά προβλημάτων – από την παχυσαρκία έως τα υγιή μαλλιά και τις αιμορροΐδες.

Μία καθηγήτρια επιδημιολογίας του Χάρβαρντ όμως, η Κάριν Μίκελς, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, προειδοποιώντας ότι το λάδι καρύδας κάνει τόσο καλό στον οργανισμό «όσο και το καθαρό δηλητήριο».

Στη διάλεξή της με θέμα τα ευρέως διαδεδομένα διατροφικά λάθη, η Μίκελς ανέλυσε τις θέσεις της στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου διατηρεί μία δεύτερη θέση ως επικεφαλής του Ινστιτούτου Πρόληψης και Ογκολογικής Επιδημιολογίας.

Όπως προειδοποιεί η καθηγήτρια, η υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών στο λάδι καρύδας, αυξάνει την «κακή χοληστερίνη» και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το λάδι καρύδας αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά σε ποσοστό άνω του 80% – σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από αυτό στο χοιρινό λίπος.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube έχει ήδη γίνει viral με περισσότερα από ένα εκατομμύριο θεάσεις.

Πέρυσι, η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση δημοσιοποίησε έκθεσή με τα ανησυχητικά δεδομένα για την εσφαλμένη αντίληψη που έχουν οι πολίτες για το λάδι καρύδας.

Σύμφωνα με την Ένωση, το 37% των διατροφολόγων περιλαμβάνουν στα προτεινόμενα προγράμματά τους το λάδι καρύδας και πάνω από το 75% των πολιτών θεωρούν «υγιεινό» το εν λόγω προϊόν.

Οι ερευνητές απέδωσαν τη μαζική παρανόηση στη διαφημιστική καμπάνια τέτοιων σκευασμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και την προώθησή του από δημοφιλείς ηθοποιούς όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου.

«Συνιστούμε τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το λάδι καρύδας, λόγω του υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου που συνδέεται με την κατανάλωσή του», σημείωναν στην έκθεση τους οι ειδικοί, ενώνοντας τη φωνή τους με πολλά ακόμη επιστημονικά ιδρύματα, που τονίζουν ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τις δήθεν θαυματουργές ιδιότητες του λαδιού.

Πηγή: altsantiri.gr με πληροφορίες από Guardian

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook