Προς νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης

προς-νομιμοποίηση-της-φαρμακευτικής-500719

Σε επιστημονικό πόρισμα που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης, σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή.

«Υπήρξε ένα πόρισμα επιστημονικό, από μία ομάδα με επικεφαλής την πρόεδρο του ΕΟΦ. Αυτό είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε», σημείωσε και εξήγησε ότι το πρώτο βήμα, σε αυτήν τη κατεύθυνση, είναι να υπάρξει μία κοινή πολιτική απόφαση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και να υπάρξει η απαιτούμενη αλλαγή, καθώς «υπάρχει ένας γνωστός πίνακας του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών».

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για δυνατότητα «νόμιμης υπό προϋποθέσεις φυσικά συνταγογράφησης και κυκλοφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν εκχυλίσματα κάνναβης κ.λπ.».

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση ασθενών, ώστε να έχουν θεραπευτικό όφελος, και η χρήση αυτών των σκευασμάτων, να μην είναι ένα τοπίο παράνομο, άτυπο, το οποίο γίνεται κάτω από το χαλί.

«Μένει ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη δυνατότητα παραγωγικής διαδικασίας. Με ποιους όρους θα γίνεται αυτό στη χώρα, έτσι ώστε, ενδεχομένως, να δοθεί μία αναπτυξιακή προοπτική στο να παράγονται, να συσκευάζονται και να κυκλοφορούν στη χώρα μας τέτοια προϊόντα», συνέχισε.

Ο υπουργός Υγείας είπε στο σημείο αυτό ότι πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά συνολικά την κυβέρνηση, τονίζοντας: «Το θέμα, όμως, γενικότερα, της νομιμοποίησης, της αποποινικοποίησης, όπως θέλετε πείτε το, της χρήσης της κάνναβης, είναι ένα ευρύτερο ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό, το οποίο, προφανώς, υπερβαίνει και τον ρόλο του υπουργείου Υγείας. Δεν έχει νόημα να διατυπώνουμε προσωπικές απόψεις. Νομίζω, όμως, είναι ένα θέμα που οφείλει η πολιτεία με σοβαρό τρόπο και εκεί να ανοίξει έναν διάλογο και να αναζητήσει συνθέσεις και βήματα, τα οποία θα ξεπεράσουν υπαρκτές στρεβλώσεις του υπάρχοντος πλαισίου».

«Πιθανόν να χρειαστεί μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, πάντα υπό όρους και με έλεγχο, έτσι ώστε να δώσουμε και αυτήν την αναπτυξιακή δυνατότητα αν θέλετε, στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook