Προς άρση ο αποκλεισμός του franchise από το ΕΣΠΑ

προς-άρση-ο-αποκλεισμός-του-franchise-από-το-εσ-292612

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2015 και παρά τις δυσμενείς εξελίξεις σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, στην αγορά του franchise παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις, με αύξηση πελατολογίου, παρά τη μείωση της μέσης απόδειξης ανά συναλλαγή

Τα δίκτυα franchise, έπειτα από αρκετά χρόνια αποκλεισμού από τις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης, παίρνουν -σύμφωνα με πληροφορίες της «Nαυτεμπορικής»- το πράσινο φως για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, θα πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στην αγορά της δικαιόχρησης, μια κατάκτηση που πιστώνεται στη νέα διοίκηση του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος (ΣFE), η οποία έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε ένα μπαράζ επαφών με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Προσπάθειες ετών για άρση των περιορισμών

Ας σημειωθεί ότι οι εταιρείες δικαιόχρησης κρίνονται μη επιλέξιμες επί σειρά ετών, ήδη από την προ κρίσης περίοδο. Μάλιστα το 2009 είχε προβλεφθεί κονδύλι 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων franchise από τους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών.

Έκτοτε επεβλήθη περιορισμός και οι επιχειρήσεις franchise ήταν μη επιλέξιμες στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ηγεσιών του Συνδέσμου για άρση των περιορισμών έπεσαν στο κενό, ενώ ο αποκλεισμός εκτιμάται ότι έπληξε τον κλάδο εν μέσω κρίσης, αναστέλλοντας ταυτόχρονα επενδυτικές κινήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν με τη μέθοδο του franchise – ένα μοντέλο ανάπτυξης που επιδεικνύει χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας νεοφυών, αλλά και ώριμων επιχειρήσεων (έπειτα από 3-5 χρόνια λειτουργίας) σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, όπως καταδεικνύουν έρευνες τόσο για τις διεθνείς όσο και για την εγχώρια αγορά.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2015 και παρά τις δυσμενείς εξελίξεις σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, στην αγορά του franchise παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις, με αύξηση πελατολογίου, παρά τη μείωση της μέσης απόδειξης ανά συναλλαγή.

Ειδικότερα στον κλάδο των τροφίμων, τα δίκτυα franchise ακολουθούν τις τάσεις της υπόλοιπης αγοράς, ενώ παρατηρείται ελαφρά ενίσχυση των μικρών σημείων, 150-200 τ.μ., τα λεγόμενα καταστήματα της γειτονιάς.

  • Εν αναμονή τροποποιήσεων

Τα επιχειρήματα της διοίκησης του ΣFE για μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση του κλάδου, σε συνδυασμό με τη θετική συνεισφορά του στην οικονομία, στην ανάπτυξη και την απασχόληση, φαίνεται ότι έπεισαν τους ιθύνοντες να υιοθετήσουν για τις εταιρείες franchise πρακτικές αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο των αλλαγών που θα ανακοινωθούν για το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2014-2020, θα προβλέπονται τροποποιήσεις ειδικά για τις επιχειρήσεις franchise, ώστε αυτές να έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν για επενδύσεις που αφορούν, π.χ., αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, υποδομές, τεχνολογική αναβάθμιση κ.ά.

  • Προϋποθέσεις χρηματοδότησης

Προφανώς θα υπάρχουν προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση, καθώς θα ελέγχεται πιθανή μετοχική σχέση franchisor – franchisee, δηλαδή η περίπτωση ενίσχυσης de minimis, αλλά και αν το αίτημα αφορά entry fees ή δικαιώματα χρήσης brand name.

Εξάλλου, η πρόταση του ΣFE εξαρχής ήταν να ισχύει για τα δίκτυα franchise ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες η μητρική εταιρεία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης που αιτείται ενίσχυσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook