«Πράσινο φως» για την εκταμίευση 6,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

πράσινο-φως-για-την-εκταμίευση-63-δισ-12806

dosiΗ ομάδα εργασίας του συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), ενέκρινε και τυπικά την Πέμπτη την εκταμίευση τριών δόσεων προς την Ελλάδα, με την πρώτη να ανέρχεται στα 6,3 δισ. ευρώ και τις επόμενες δύο από ένα δισ. η κάθε μια.

Εκ παραλλήλου, ανάλογου χαρακτήρα συζητήσεις θα γίνουν και στο επίπεδο του ΔΝΤ, σε σχέση με την εκταμίευση της δικιάς του δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, το κλίμα στην σημερινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τους βασικούς άξονες για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνοντας την προσοχή της τόσο στη χρηματοδοτική πτυχή όσο και στην πτυχή της τεχνικής βοήθειας. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με σαφή προθυμία για την παροχή βοήθειας.

Τέλος η ελληνική πλευρά δήλωσε προς του εταίρους ότι μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τελεί εν αναμονή αποφάσεων για την περαιτέρω ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνας.

Δεν βιάζεται το ΔΝΤ

Στα μέσα Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος τόνισε ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όταν ερωτήθηκε για το πότε θα γίνουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις καλωσόρισε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, μετά και την χθεσινή επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από την Eurostat, ενώ υπογράμμισε την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Κατά την επικείμενη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

«Καλοδεχούμενο και σημαντικό ορόσημο», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ την επιβεβαίωση του πλεονάσματος για το 2013, όσον αφορά, όπως είπε, την πρόοδο και την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ έκανε μνεία στην πρόσφατη επιστροφή της χώρας στις αγορές, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις».

Σε ερώτηση για την χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι βρίσκεται σε «υψηλά επίπεδα» και ότι τα σχετικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει.

Στη συνέχεια, επανέλαβε τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για μείωση του χρέους της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αν η χώρα παραμείνει συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα είναι σε ετοιμότητα.

Σε άλλη ερώτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αν θα υπάρξει «νέα καθυστέρηση» σ’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι «προχωρούμε (όλα τα μέρη) με ένα συντεταγμένο τρόπο».

Τέλος, επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε να γίνει η συζήτηση για το χρέος στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υποστηριχθεί σε διεθνές επίπεδο η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά την επόμενη, έκτη αξιολόγηση θα προσδιοριστεί η «πρόσθετη χρηματοδότηση», μέχρι τις αρχές του 2016.

Πηγή: news247.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook