Πολυεθνικός πολεμικός στόλος στα Χανιά για την άσκηση “ADRION LIVEX – CAX 2017” | Photos

πολυεθνικός-πολεμικός-στόλος-στα-χαν-553126

Στην σπουδαιότητα της πολυεθνικής άσκησης  “ADRION LIVEX – CAX 2017”, που πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κρήτης, και διεξάγεται σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή του συνόλου των κρατών-μελών (Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία) και με ένα πλοίο από κάθε χώρα.

Σκοπός της άσκησης όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου είναι η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών της Αδριατικής- Ιόνιας Πρωτοβουλίας, μέσω της εκτέλεσης γυμνασίων, υπό τη βάση σεναρίου που απευθύνεται σε προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους.

Όπως είπε ο Υπαρχηγός Στόλου, Υποναύαρχος Ευθύμιος Μικρός η άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2004.

Το παρόν στην συνέντευξη τύπου έδωσε και ο πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα κ. Ivan Velimir Starcevic, που δήλωσε πολύ χαρούμενος που μπορεί να παρακολουθήσει μέρος της άσκησης.

Από την πλευρά του Ελληνικού Ναυτικού στην άσκηση συμμετέχει η Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ».

Το πλοίο έχει ολικό μήκος 130μ., μέγιστο πλάτος 14,6 και μέγιστο βύθισμα 6μ. Με πλήρες φορτίο, το σκάφος έχει εκτόπισμα 3.600 τόνων. Την κίνηση εξασφαλίζουν 2 κινητήρες Rolce Royce OLYMPUS (56.800 HΡ) και δύο κινητήρες Rolce Royce TYNE 10, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων (αν και η συνήθης επιχειρησιακή ταχύτητα είναι 20 κόμβοι).

Το πλήρωμα της Φρεγάτας φθάνει τα 165 άτομα,το πλοίο έχει εκσυγχρονιστεί και διατηρείται αξιόμαχο και αξιόπλοο για να επιχειρεί.

Ο Αδρίας δύναται να πλήξει εγγύς στόχους επιφανείας με το πυροβόλο 76 χιλιοστών (ΟΤΟ ΜΕLARA), και απομακρυσμένες μονάδες επιφανείας με κατευθυνόμενα βλήματα HARPOON (δύο συστοιχίες των τεσσάρων βλημάτων). Η αντιαεροπορική άμυνα της φρεγάτας εξασφαλίζεται με το σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων SEA SPARROW. Επίσης η φρεγάτα είναι σε θέση να αναλάβει ανθυποβρυχιακές αποστολές χρησιμοποιώντας τορπίλες 324 χιλιοστών.

Για την άμυνα του σκάφους, διατίθεται σύστημα ηλεκτρονικών αντίμετρων (SUPER R.B.O.C.) και σύστημα αντιβληματικής προστασίας Phalanx Mk15 CIWS 20 χιλιοστών. Τέλος, το πλοίο δύναται να μεταφέρει δύο ελικόπτερα και να τα χρησιμοποιεί εναλλάξ ή ταυτόχρονα σε διάφορες αποστολές.

Είναι η δεύτερη Φρεγάτα τύπου «S» που ολοκλήρωσε τον Εκσυχρονισμό Μέσης Ζωής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Κατά την εν λόγω άσκηση προβλέπεται η ενεργοποίηση της Ναυτικής Δύναμης OCMF (On Call Maritime Force). Ο ρόλος της OCMF είναι η επίδειξη της αλληλεγγύης και η παρουσία των κρατών μελών της “ADRION”, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους. Η εν λόγω Δύναμη ενεργοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ασκήσεις και ανάληψη αποστολών σε καιρό ειρήνης.

Καθήκοντα Διοικητού της εν λόγω Δύναμης καθώς και Τακτικού Διοικητού της άσκησης θα αναλάβει ο Διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ-2), Πλοίαρχος Λουκάς Τσαρμακλής ΠΝ, ο οποίος θα επιβαίνει στη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (με οργανικό ελικόπτερο του ΠΝ και με πολυεθνικό Επιτελείο από τα κράτη-μέλη της Πρωτοβουλίας).

Επιπρόσθετα, το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει με μία κινητή μονάδα (mobile team) από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΔΕΠΑ), για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ελέγχου-Βλαβών (Ε/Β) και Εκπαίδευσης Μάχης (ΕΜΑ) και με μία κινητή μονάδα (mobile team) από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ναυτικής Αποτροπής (Maritime Interdiction Operations-ΜΙΟ).

Η ‘ασκηση από σήμερα και μέχρι το τέλος της περιλαμβάνει:

– DV/MEDIA-DAY την 26 Ιουνίου 2017 στο ΚΕΝΑΠ, όπου το Πολεμικό Ναυτικό θα εκπροσωπηθεί από τον Υπαρχηγό Στόλου, Υποναύαρχο Ευθύμιο Μικρό ΠΝ.

Φάση ΙΙΙ (26 έως 30 Ιουνίου 2017): Εν πλω εκπαίδευση (LIVEX) στην θαλάσσια περιοχή ν. Κρήτης – Τακτικό παίγνιο.

Φάση IV (30 Ιουνίου 2017): Ολοκλήρωση της άσκησης – Απενημέρωση (Hot Wash Up – ΗWU) στο ΚΕΝΑΠ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook