Ποιοι φορολογούμενοι χρωστάνε ακόμα αλλά δεν το ξέρουν | Αφορά 2.000 φυσικά και 1.000 νομικά πρόσωπα

ποιοι-φορολογούμενοι-χρωστάνε-ακόμα-394531

Προ εκπλήξεων θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι αν και υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις τους θα κληθούν να υποβάλλουν και τροποποιητικές με το ενδεχόμενο να πληρώσουν… φόρο που δεν ήξεραν ότι χρωστούν!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, κατά την εκκαθάριση ορισμένων δηλώσεων, δεν υπολογίστηκε το τέλος επιτηδεύματος λόγω τεχνικού προβλήματος.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, πρόκειται για «έναν μικρό αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων» ωστόσο ο ακριβής αριθμός παραμένει αδιευκρίνιστος.

Όπως διευκρινίστηκε αργά το μεσημέρι, πρόκειται για 3.000 φορολογούμενους: Συνολικά 1.000 νομικά πρόσωπα και 2.000 φυσικά πρόσπα (δηλαδή καταστηματάρχες, αυτοαπασχολούμενους, αμειβόμενους με μπλοκάκια).

Οι «τυχεροί» θα λάβουν άμεσα ενημερωτικό email, το οποίο θα τους καλεί να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 15 Ιουλίου (άρθρο 19, ν.4174/2013), προκειμένου να υπολογιστεί το Τέλος Επιτηδεύματος.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο πιέζει για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και συνδέοντας τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με την υποχρέωση του συνόλου των φορολογουμένων να υποβάλλουν ως την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιουλίου, τις δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που προηγήθηκε, τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση θα είναι τσουχτερά. Συγκεκριμένα επιβάλλεται:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ περίπου 800.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα φορολογική δήλωση.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook