Ποιοι φιλοξενούμενοι μπορούν να πάρουν κοινωνικό μέρισμα και πώς

ποιοι-φιλοξενούμενοι-μπορούν-να-πάρο-507672

Με αίτηση, που θα κάνουν στην ειδική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, στην οποία θα πρέπει να δώσουν τα δικά τους στοιχεία (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ), μπορούν οι φιλοξενούμενοι να διεκδικήσουν κοινωνικό μέρισμα.

Όπως διευκρινίζεται, οι φιλοξενούμενοι πρέπει να μπουν με τα δικά τους στοιχεία στην πλατφόρμα, από δικό τους τερματικό και σε διάφορο χρόνο, και αμέσως ειδοποιούνται ότι πρέπει να προβούν στη συναίνεση.

Με ειδικό οδηγό, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) απαντά στις πιο βασικές ερωτήσεις σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα του 2017 και όσους θεωρούνται φιλοξενούμενοι σε κάποιο νοικοκυριό.

Ε: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ;

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε, αν πληροίτε τα κριτήρια, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την επεξεργασία των δεδομένων τους. Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων, των οποίων η συναίνεση απαιτείται), ώστε να μπουν στο δικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

Ε: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΩ ΠΛΕΟΝ;

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία που απεικονίζονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2016. Εάν στην τελευταία δήλωση εμφανίζεται φιλοξενούμενο άτομο, ακόμα και αν αυτό έχει αποχωρήσει πλέον από το νοικοκυριό, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η μοναδική εξαίρεση είναι αυτή που αναφέρεται στο επόμενο ερώτημα.

Ε: ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ ΜΟΥ ΑΤΟΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ;

Αν διαπιστωθεί ότι άγνωστο σε εσάς άτομο απεικονίζεται ως φιλοξενούμενος, μπορεί να εξαιρεθεί, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή που είναι διαθέσιμη δίπλα στο όνομά του. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό συνιστά ουσιαστικά καταγγελία του προς την οικεία ΔΟΥ περί ψευδούς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ατόμου που εμφανίζεται ως φιλοξενούμενος.

Ε: Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ;

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα είτε ο πατέρας σας είτε η μητέρα σας και να τον συμπεριλάβουν στην αίτηση ως φιλοξενούμενο μέλος. Επίσης, στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, (αν υπάρχουν), που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

Ε: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ Ή ΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016, ακόμα και εάν τώρα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Ε: ΟΣΟΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ Ή ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Όσοι σπουδάζουν, μέχρι την ηλικία των 25 ετών, θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής. Συνεπώς, δεν μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση.

Ε: ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ ΤΟ 2017, ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟ 2016. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ;

Δεν μπορεί να γίνει κοινή αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, αφού η αίτηση απεικονίζει την εικόνα του φορολογούμενου, σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ε: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ;

Η μόνη δυνατή μεταβολή της σύνθεσης είναι η περίπτωση γέννησης τέκνου, μετά την 31/12/2016. Το τέκνο μπορεί να προστεθεί, εισάγοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

Ε: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΙΤΩΝ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ, ΕΑΝ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ;

Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία του αν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι. Εάν τα κριτήρια ικανοποιούνται, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι μη εκπλήρωσης των κριτηρίων.

Ε: ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ;

Αν δεν βλέπετε την πληροφορία για το αν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα την συναίνεσή του.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΕΞΙ ΒΗΜΑΤΑ:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεσή σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μία λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Εισαγωγή ενός e-mail και του αριθμού ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε, αν πληροίτε τα κριτήρια, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους Taxisnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση, αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος, πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση-Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

Πηγή: arouraios.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook