Ποιοι δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία

ποιοι-δεν-θα-πληρώσουν-ούτε-ένα-ευρώ-στ-213163

tameioΑλλαγές έρχονται στους φόρους για τα ακίνητα αλλά και στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν περίπου 2 δισ. ευρώ λιγότερα το 2015, καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον αποκαλούμενο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος αποσυνδέει το φόρο από την επιφάνεια των ακινήτων. Όλα τα ακίνητα θα μπαίνουν σε κλίμακα, η οποία θα έχει ατομικό αφορολόγητο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Από το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία αλλά με κριτήρια επιφάνειας, έτσι ώστε να μην εξαιρεθούν και οι πολυτελείς κατασκευές.

Ως «κλειδί» για τη μείωση των επιβαρύνσεων χαρακτηρίζεται η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30 ως 35%, δηλαδή στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών αξιών.

Εν τω μεταξύ, μετατίθεται η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα αφορά στα εισοδήματα του 2016 και σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά από το καλοκαίρι.

Αφορολόγητο

Σύμφωνα με το Mega, το αφορολόγητο όριο θα επιστρέψει στις 12.000 ευρώ, όπως δηλαδή εφαρμόστηκε στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010. Επιπλέον, όλα τα εισοδήματα- δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, ελευθέρια επαγγέλματα- θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, η οποία θα έχει τουλάχιστον 9 – 10 κλιμάκια και συντελεστές, ώστε το βάρος να μοιραστεί πιο δίκαια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 600.000 άτομα που έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο με το νέο καθεστώς.

Πρόκειται για άτομα που μέχρι σήμερα δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις περισσότερα από 9.550 ευρώ και οριακά δεν καλύπτονται από το σημερινό όριο.

Συνολικά περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες θα απαλλαγούν από την φορολόγηση εισοδήματος και το ποσό που θα χάσει το δημόσιο υπολογίζεται σε 2,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αναζητήσει αλλού.

Υπό εξέταση είναι ακόμη η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή 50%, πιθανότητα για εισοδήματα πάνω από 80.000 με 100.000 ευρώ, η επαναφορά του πρόσθετου αφορολογήτου των παιδιών, καθώς και η επαναφορά φοροαπαλλαγών αλλά με βάση με εισοδηματικά κριτήρια.

Καθοριστική θεωρείται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Ήδη, σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία, ετοιμάζεται για εφαρμογή σχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook