Ποινική διώξη σε βάρος Προβόπουλου και Σάλλα

ποινική-διώξη-σε-βάρος-προβόπουλου-κα-483037
ASCII

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και του πρώην προέδρου του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, μετά απο παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Ο κ. Προβόπουλος αντιμετωπίζει το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό διώκεται ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Η υπόθεση

Η δίωξη αφορά τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009) καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης.

Παράλληλα η δίωξη στρέφεται και σε βάρος του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγορών της Τράπεζας Πειραιώς, ως αρμόδιου υπηρεσιακού στελέχους την επίμαχη περίοδο, Αθανάσιο Αρβανίτη.

Έρευνα για την υπόθεση διενεργούσε η επίκουρη Οικονομική εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία στο πόρισμά της κατέληξε ότι οι χειρισμοί της ΤτΕ και της Πειραιώς οδήγησαν σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου (ΚΚ).

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η ΤτΕ ως διαχειριστής του ΚΚ όχι μόνο παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που έθεσε ο νόμος, η πολιτική της και οι αρχές χρηστής διαχείρισης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού της διαχείρισης, αλλά η παράβαση αυτή έγινε κατά αντικειμενική κρίση προφανώς, πρόδηλα, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας αντίθετα προς τα συμφέροντα και το σκοπό του ΚΚ.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι στο PSΙ το Κοινό Ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήριες αναφορές Ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο (ΚΚ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μιχ. Σάλλας: Η προσπάθεια στοχοποίησής μου δεν θα τελεσφορήσει

Προσπάθεια στοχοποίησής του, που όμως δεν θα τελεσφορήσει, λόγω έλλειψης ζημίας της Τράπεζας Πειραιώς, καταγγέλλει ο Μιχάλης Σάλλας, σε δήλωσή του με αφορμή δημοσίευμα για ποινική δίωξη σε βάρος του για ακίνητα «που είχε αγοράσει με διαδικασίες τυπικές και διαφανείς η Τράπεζα Πειραιώς το 2006».

Αναλυτικά η δήλωση, «πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι έχει ασκηθεί και σε βάρος μου ποινική δίωξη για ακίνητα που είχε αγοράσει με διαδικασίες τυπικές και διαφανείς η Τράπεζα Πειραιώς το 2006. Με εξίσου διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες πώλησε τα ακίνητα αυτά δέκα χρόνια μετά, στην τιμή που τα είχε αποκτήσει, δηλαδή χωρίς καμία ζημία και μάλιστα αφού εν τω μεταξύ τα ιδιοχρησιμοποίησε για δέκα χρόνια εγγράφοντας και σημαντικά κέρδη.

Το γεγονός ότι η αγορά των ακινήτων δεν έχει προξενήσει ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς, έχει επιβεβαιώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχετικό έλεγχό της.

Μολονότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχω λάβει επισήμως γνώση της δίωξης και του πορίσματος στο οποίo βασίζεται, δεν θεωρώ τυχαίο τον χρόνο άσκησής της, αφού συμπίπτει με την ανακοίνωση των νέων επενδυτικών μου σχεδίων. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μία προσπάθεια στοχοποίησής μου, η οποία είμαι βέβαιος πως δεν θα τελεσφορήσει, λόγω της έλλειψης ζημίας της τράπεζας. Λυπάμαι ωστόσο για το γεγονός, πως μαζί μου, αδίκως ταλαιπωρούνται 30 ακόμη άνθρωποι της αγοράς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς».

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook