Ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να «ενεργοποιήσουν» πάλι το ΑΦΜ

ποιες-επιχειρήσεις-θα-πρέπει-να-ενερ-572666

Σε ενεργοποίηση του ΑΦΜ και την υποβολή όλων των δηλώσεων θα πρέπει να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε διακοπή των εργασιών τους στη Δ.Ο.Υ. χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της εκκαθάρισης. Οι επιχειρήσεις αυτές, δεν ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση ως όφειλαν καθώς είχαν εκκρεμότητα όπως χρηματική απαίτηση ή χρέος προς τρίτους ή εταιρική περιουσία ή πάγιο ή ενώ είχαν τεθεί σε εκκαθάριση υπέβαλαν δήλωση διακοπής εργασιών χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το στάδιο αυτής.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για την ενεργοποίηση, στο Φορολογικό Μητρώο, του Α.Φ.Μ. τους είναι η εξής:

  • Για τη θέση της επιχείρησης σε εκκαθάριση στο Φορολογικό Μητρώο, ο εκκαθαριστής υποβάλλει στον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρισκόταν η έδρα της επιχείρησης κατά τη διακοπή των εργασιών της, το έντυπο Μ3 «Δήλωση Έναρξης / Μεταβολής Εργασιών μη Φυσικού Προσώπου», ως μεταβολή, συνυποβάλλοντας το έντυπο Μ7 «Δήλωση Σχέσεων Φορολογούμενου» προκειμένου να δηλώσει τη σχέση του.
  • Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που είναι υπόχρεα σε εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ., 3419/2005, όπως ισχύει, συνυποβάλλουν ανακοίνωση καταχώρησης δικαστικής απόφασης ως επιχειρήσεις σε εκκαθάριση με την οποία ορίζονται και οι εκκαθαριστές.
  • Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που εξαιρούνται της εγγραφής τους στο Γ.Ε.ΜΗ. και το έγγραφο σύστασης τους καταχωρείται σε άλλο Μητρώο ή Βιβλίο εκτός Γ.Ε.ΜΗ., όπως κοινοπραξίες που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, αστικές εταιρείες που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, κοινωνίες αστικού δικαίου κ.ά., συνυποβάλλουν το έγγραφο λύσης τους, νομίμως δημοσιευμένο, όπου απαιτείται, από το οποίο προκύπτουν τα στοιχεία των εκκαθαριστών.
  • Στην περίπτωση που από το έγγραφο λύσης δεν προκύπτουν τα στοιχεία των εκκαθαριστών συνυποβάλλεται επιπλέον το έγγραφο εκείνο, από το οποίο προκύπτουν τα εν λόγω στοιχεία, όπως καταστατικό, νομίμως δημοσιευμένο, όπου απαιτείται ή δικαστική απόφαση.
  • Τα δικαιολογητικά, προσκομίζονται και επιδεικνύονται σε πρωτότυπη μορφή.
  • Ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. προχωρά στην ενεργοποίηση του Α.Φ.Μ. που κατείχαν οι επιχειρήσεις πριν από τη διακοπή των εργασιών τους καθώς, τα πρόσωπα αυτά, εξακολουθούν να υφίστανται για το σκοπό της εκκαθάρισης.
  • Με την ενεργοποίηση του Α.Φ.Μ., ο αρμόδιος υπάλληλος καταχωρεί στο Υποσύστημα Μητρώου τη δήλωση μεταβολής για τη θέση των προσώπων της παρούσας σε εκκαθάριση με ημερομηνία μεταβολής, την ημερομηνία διακοπής τους. Η ημερομηνία δημοσίευσης ή έκδοσης ή εν γένει η ημερομηνία που φέρουν τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται για την ενεργοποίηση του Α.Φ.Μ., δεν είναι δεσμευτική για τη φορολογική διοίκηση.
  • Στην περίπτωση που, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του Α.Φ.Μ. των ως άνω προσώπων μέχρι και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης τους, έχουν επέλθει μεταβολές στα στοιχεία των φορολογουμένων υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις και τα δικαιολογητικά που ορίζονται με τις ισχύουσες, κάθε φορά, διατάξεις.
  • Με την περάτωση των εργασιών της εκκαθάρισης, τα πρόσωπα της παρούσας υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση διακοπής εργασιών (έντυπο Μ4).
  • Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορηγείται η σχετική βεβαίωση.
  • Μετά την ενεργοποίηση του Α.Φ.Μ. και τη θέση τους σε εκκαθάριση, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται στην υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook