Ποια γιορτινά φαγητά κρύβουν λιγότερες θερμίδες

ποια-γιορτινά-φαγητά-κρύβουν-λιγότερ-315395

Πολλές φορές μία διατροφική επιλογή μπορεί να φαντάζει ιδανική, όμως ίσως να κρύβει πολλές περισσότερες θερμίδες από όσες φαντάζεστε. Τις γιορτινές ημέρες τα καλέσματα είναι πολλά και οι διατροφικές γνώσεις, όπως και οι αντιστάσεις δοκιμάζονται.

Όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής μπαίνουν σε περίοδο διαλείμματος, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που στοχεύουν να διατηρήσουν το βάρος τους. Έτσι παρότι η απόλαυση και οι στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα είναι προτεραιότητα, κανείς καλείτε επανειλημμένως να απαντήσει το ερώτημα «ποιο από όλα παχαίνει λιγότερο;». Οι παρακάτω συγκρίσεις θα λύσουν ορισμένες Χριστουγεννιάτικες διατροφικές απορίες, και κάποιες  ίσως σας εκπλήξουν!

Μία χούφτα ξηροί καρποί ή 1 σοκολατάκι πριν το φαγητό; Το τσιμπολόγημα με εδέσματα που θα σας «καλωσορίσουν» στα τραπέζια των φίλων σας, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγίδες των εορτών. Επειδή όμως δεν μπορείτε να ελέγξετε το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθείτε, κάντε την καλύτερη δυνατή επιλογή δεδομένων των περιστάσεων. Για τους περισσότερους είναι αδύνατον να μείνουν στους 10-12 ξηρούς καρπούς, που είναι και η ενδεικνυόμενη μερίδα. Για το λόγο αυτό εάν προτιμάτε να ενδώσετε στη γλυκιά γεύση ενός μικρού κομματιού σοκολάτας κάντε το χωρίς ενοχές!

Σούπα ή σαλάτα για ορεκτικό; Το δίλημμα μεγάλο και η απάντηση όχι απόλυτη. Η συμβουλή βασίζεται αποκλειστικά σε μία ομάδα ερευνητών που παρατήρησε πως όσοι κατανάλωναν σούπα πριν το κυρίως γεύμα τους, έτρωγαν μικρότερη ποσότητα. Πως μπορεί όμως κανείς να αγνοήσει τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα λοιπά φυτοθρεπτικά συστατικά της σαλάτας; Για το λόγο αυτό εάν η σούπα έχει σαν βάση τα λαχανικά προτιμήστε την με κλειστά τα μάτια. Το ίδιο και εάν η σαλάτα είναι παραφορτωμένη με σάλτσες ή άμυλο.

Brie ή γραβιέρα από την πιατέλα των τυριών; Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν το τυρί, σπάνια έχουν τη δυνατότητα να το απολαύσουν. Δοθείσης λοιπόν της ευκαιρίας τα πιάτα  γεμίζουν με γευστικά τυριά που τελικά αυξάνουν τη θερμιδική αξία του γεύματος. Προτιμήστε να δοκιμάσετε ένα από όλα τυριά της πιατέλας. Μία μερίδα τυρί αντιστοιχεί σε περίπου ένα σπιρτόκουτο και παρότι πολλοί θα πίστευαν το αντίθετο, ένα κομμάτι γαλλικό brie έχει περίπου 20 θερμίδες λιγότερες από ένα κομμάτι γραβιέρα

Μακαρόνια ή ρύζι για συνοδευτικό; Συνήθως συνοδεύουν την πρωτεΐνη του γιορτινού τραπεζιού. Και ενώ υπό κανονικές συνθήκες ένα φλιτζάνι μακαρόνια έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα φλιτζάνι ρύζι (220 περίπου), ο τρόπος μαγειρέματος κάνει τη διαφορά. Τα μακαρόνια σπάνια θα τα βρείτε «σκέτα», χωρίς δηλαδή κάποια σάλτσα να τα συνοδεύει. Εάν μάλιστα, όπως συνηθίζεται, η σάλτσα αυτή έχει σαν βάση κρέμα γάλακτος και μείγμα τυριών μπορεί να προσθέσει μέχρι και 100 θερμίδες στο πιάτο! Αντίθετα στα περισσότερα τραπέζια θα βρείτε ένα απλό ρύζι για να συνοδεύσετε το κρέας.

Γαλοπούλα με σάλτσα ή χοιρινό στο φούρνο; Όλοι ξέρουμε πως η γαλοπούλα αποτελεί ένα από τα πιο άπαχα κομμάτια κρέατος. Γι αυτό άλλωστε και αποτελεί το «αγαπημένο» φαγητό όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος. Πριν επιλέξετε με κλειστά τα μάτια τη γαλοπούλα στο γιορτινό τραπέζι, εκτιμήστε πρώτα την κατάσταση.  Επιλέξτε το κρέας εκείνο που δεν συνοδεύετε από κάποια σάλτσα, εκτός και εάν πρόκειται για τον ίδιο το ζωμό του κρέατος. Η σάλτσα ΒΒQ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα καθώς έχει σαν βάση της 2 συστατικά άκρως θερμιδογόνα, τη ζάχαρη και την ketchup.

 Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Παραδοσιακά τα μελομακάρονα έχουν περίπου 50 θερμίδες λιγότερες ανά τεμάχιο σε σχέση με τους κουραμπιέδες. Φυσικά εάν μιλάμε για ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ, τότε αυτή η διαφορά είναι πράγματι άνευ σημασίας. Όταν όμως οι 2 κουραμπιέδες γίνουν 3, ή ακόμα και 4 τότε, θα χρειαστεί να τρέξετε περίπου 20 λεπτά στο διάδρομο για να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες που θα σας δώσουν, σε σχέση πάντα με τα μελομακάρονα.

Κρασί ή σαμπάνια για το τέλος; Ένα ποτήρι απλό άσπρο κρασί έχει 85 με 100 θερμίδες, όσες έχει και ένα ποτήρι σαμπάνια. Η σύγκριση αυτή έχει πραγματικό νόημα όταν στη ζυγαριά μπει ένα ποτήρι γλυκό κρασί που μπορεί να φτάσει και τις 160 θερμίδες. Προτιμήστε λοιπόν να κλείσετε το γεύμα σας με σαμπανιζέ κρασί ή σαμπάνια, και αποφύγετε γλυκά κρασιά η λικέρ.Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε ένα διατροφικό δίλημμα, σκεφτείτε μήπως η προφανής επιλογή δεν είναι τελικά και η πιο διαιτητική!

healthview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook