Περιφέρεια Κρήτης | «Ναι» στη δημιουργία κέντρου θεραπείας καρκίνου με πρωτόνια | Ζητούν να δουν τον Άδωνη

περιφέρεια-κρήτης-ναι-στη-δημιουργ-76931

aktinotherapeia«Θα ξεκινήσει άμεσα η οικονομοτεχνική μελέτη – Αναζητείται χρηματοδότηση μέσω CERN και  ΕΣΠΑ» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ζήτησε με επιστολή του, συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

Εγκρίθηκε χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, η δημιουργία στο Ηράκλειο, κέντρου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια, μετά από αξιολόγηση των σχετικών εισηγήσεων ιατρών, ερευνητών του καρκίνου και επιστημόνων του πρoγράμματος CERN.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι «η ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου στην Κρήτη θα αποτελούσε μια πολύπλευρη και σημαντική προσφορά».

perifereiakosymvoulioΙατρικός Τουρισμός

Μελετώντας τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, ο  κ. Αλέξανδρου  Κοκολάκη, Περιφερειακός Σύμβουλος, πιστεύει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, «η Κρήτη μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο ιατρικού τουρισμού σε δωδεκάμηνη βάση, και ας μην ξεχνάμε ότι  και άλλοι τομείς  υγείας μπορεί να ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

«Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης από γειτονικές ή κοντινές χώρες (η χώρες με τις οποίες υπάρχουν ήδη εγκαθιδρυμένες τουριστικές σχέσεις, π.χ. Ρωσία) με μεγάλο πληθυσμό και πλούσια ανώτερη κοινωνική τάξη η που δεν έχουν κανένα κέντρο θεραπείας πρωτονίων και βιώνουν τη γενική έλλειψη σε υποδομές ακόμα και σε συμβατικά κέντρα ακτινοθεραπείας», λέει χαρακτηριστικά.

Είναι γεγονός, ότι «παρότι η ακτινοθεραπεία πρωτονίων ήδη χρησιμοποιείται σε αναπτυγμένα ογκολογικά κέντρα στις Η.Π.Α. και στην Ε.Ε., δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, αλλά ούτε και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και άλλες βαλκανικές χώρες.

Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου » θα αποτελέσει ουσιαστικό καταλύτη στην αναβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών στην Κρήτη και τη χώρα μας γενικότερα», τονίζει, από την πλευρά του ο κ. κ. Βασίλειος Γεωργούλιας, Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας και Διευθυντή Ογκολογικής Κλινικής Παν/μίου Κρήτης.

protoniaCERNΗ θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια

Τα στατιστικά στοιχεία επιτυχίας της θεραπείας με την τεχνολογία των επιταχυντών πρωτονίων και ελαφρών ιόντων, ήταν εντυπωσιακά. Η θεραπεία αυτή είναι τεχνολογικά η πιο σύγχρονη και ιατρικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική.  Με δύο λόγια:

Μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).

Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό δηλαδή το DNA των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα).

Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία. Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

Σε πέντε μόλις μέρες, θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Και ο χρόνος θεραπείας όμως είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο της συμβατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Ιταλός καθηγητής Ορέκια, επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας, στις επόμενες  δεκαετίες ένας άνδρας στους 16 θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη.

Με τη  θεραπεία με πρωτόνια είναι εφικτή η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε 5 μέρες αντί για 8 εβδομάδες με συμβατική ακτινοθεραπεία ενώ παράλληλα τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μεγάλα και οι παρενέργειες της θεραπείας ελάχιστες έως μηδαμινές.

Συνάντηση με τον Υπουργό

Μετά την έγκριση της δημιουργίας του κέντρου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, εστάλη επιστολή στον υπουργό Υγείας, Κ. Άδωνη Γεωργιάδη, με την οποία εκπρόσωποι της Περιφέρειας ζητούν συνάντηση μαζί του, με αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών για  την υλοποίησή του.

«Η πολυπλοκότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος θα απαιτήσει την προσπάθεια όλων μας και ιδιαίτερα της Πολιτείας. Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να ορίσετε άμεσα ημερομηνία, προκειμένου να σας επισκεφθούμε, για τη συζήτηση του θέματος και την επιτάχυνση υλοποίησης του», εξηγούν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook