Περισσότερο αρνί, μέλι και αυγά για τους Χανιώτες τα χρόνια της κρίσης
Περισσότερα αμνοερίφια, αυγά, μέλι, κηπευτικά και αβοκάντο και λιγότερα βοοειδή και πορτοκάλια παρήγαγαν και κατανάλωσαν οι Χανιώτες μέσα στα χρόνια της κρίσης, από το 2011 έως σήμερα. Δυστυχώς, το 2013 το λάδι τελικά δεν έφτασε… ούτε για σαλάτα, με μόλις 8.000 τόνους να παράγονται σε όλο το νομό. Στα θετικά, η ποιοτική αναβάθμιση του κρητικού κρασιού και ο εκσυγχρονισμός της αμπελουργίας στο νόμο που είχαν ως αποτέλεσμα το 2013, να παραχθούν 18.350 τόνοι σταφυλιών, σε σχέση με 8.000 το 2011, από τα ίδια ακριβώς στρέμματα αμπελώνων!
Τα συγκριτικά στοιχεία για την φυτική και ζωική παραγωγή στο νομό, παρουσίασε σήμερα, η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Χανίων.
Όπως βλέπουμε, ο «τομέας της ζωικής παραγωγής για τη τριετία 2011– 2013 παρουσιάζει μικρές αυξομειώσεις. Μικρή εξαίρεση έχει η παραγωγή αγελάδων άνω των 24 μηνών που παρουσιάζει μείωση.
Παρατηρώντας το γράφημα της παραγωγής γάλακτος διακρίνουμε και εδώ μια ανοδική πορεία με εξαίρεση την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος.
Τέλος σημαντική άνοδο βλέπουμε και σημειώνει και η παραγωγή αυγών και μελιού, προϊόντων με μεγάλη διατροφική αξία στον άνθρωπο.
Φυτική Παραγωγή
Παρακάτω παρουσιάζεται ενδεικτικά η ετήσια παραγωγή σε τόνους, των προϊόντων με τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Από το γράφημα της φυτικής παραγωγής (σε στρέμματα) για τα έτη 2011 έως και 2013 παρατηρούμε σταθερή πορεία .
Το γράφημα όμως της φυτικής παραγωγής (παραγωγή σε τόνους) για τα έτη 2011 έως και 2013 έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Μεγάλη πτώση υπάρχει στη παραγωγή ελαιολάδου, όπως γνωρίζαμε.