Περί ΕΡΤ και άλλων δαιμόνων

περί-ερτ-και-άλλων-δαιμόνων-69561

ERT_1Χουντική η απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ, άχρηστο και αργόμισθο το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα όσων έγραψαν (κυρίως στα social media)  αυτοί που δεν έχουν λόγο να υπερασπιστούν τους καλοπληρωμένους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς με τα παχυλά συμβόλαια. Τους συμβούλους και τους λοιπούς παρατρεχάμενους.

Όμως τι είναι η ΕΡΤ σήμερα; Είναι σημαία ελευθερίας του τύπου / λόγου / δημοκρατίας, η «δημόσια τηλεόραση» των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση δημοσιογράφων και διευθυντών της; Μία φίλη μου είπε ότι ούτε η χούντα δεν έκλεισε την Δημόσια τηλεόραση. Μα και η χούντα τα ίδια έκανε μέσω της «δημόσιας τηλεόρασης». Προπαγάνδα!

Είναι παραγωγός πολιτισμού ή μήπως προάγει τον πολιτισμό; Αν τα χρήματα από τον Κρατικό προϋπολογισμό και την ΔΕΗ υπέρ ΕΡΤ πήγαιναν άμεσα στον πολιτισμό θα είχαμε και από αυτόν – που δεν έχουμε σήμερα. Θα μπορούσε το Υπ. Πολιτισμού να δώσει μερικές ακόμα επιχορηγήσεις και να μείνουν ανοικτά τόσα θέατρα που έκλεισαν.

Όμως γιατί έγιναν όλα σήμερα;

Ήξεραν ή όχι ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης για την κίνηση Σαμαρά;

Οι απαντήσεις είναι απλές. Ήξεραν. Όπως και ο Σαμαράς ήξερε ότι το δεν θα περάσει από την Βουλή το θέμα της ΕΡΤ. Θα κολλήσει εκεί.

Γιατί λοιπόν όλο αυτό;

1.       Αλλαγή πολιτικής ατζέντας. Με τον χείριστο επικοινωνιακό ελιγμό. Ποιος ασχολείται τώρα με ΔΕΠΑ και την αποχώρηση των Ρώσων από το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων κάτι που σημαίνει πιθανόν και νέα μέτρα;

2.       Έδειξε πυγμή στα δεξιά του ο Σαμαράς με στόχο τις ψήφους των χαλαρών ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Μετά θα πει ότι δεν τον άφησαν αλλά την επικοινωνιακή του δουλειά την έχει κάνει.

3.       Η ΕΡΤ είναι το πείραμα – για τον τρόπο κλεισίματος των υπόλοιπων ΝΠΔΔ. Η κυβέρνηση μέτρησε αντιδράσεις και αντανακλαστικά του λαού και θα κινηθεί ανάλογα. Αλλά εκεί μιλάμε για άλλου επιπέδου πολιτικό παιχνίδι.

4.       Το επόμενο βήμα είναι ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο τέτοιου τύπου για όλα τα ΝΠΔΔ, άρα μαζικές απολύσεις και κλείσιμο όλων των ζημιογόνων επιχειρήσεων / εταιριών του ευρύτερου Δημ. Τομέα.

Ποια θα ήταν μια λογική λύση για την ΕΡΤ;

Όλοι οι εργαζόμενοι – αν δεν έχουν περάσει ΑΣΕΠ – να επαναπροσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ – όχι όλοι στην ΕΡΤ, αλλά όσοι χρειάζονται. Οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες – χωρίς μονιμότητα βεβαίως βεβαιώς. Να μην υπάρχουν συμβάσεις (ελεύθερης αγοράς) με πρωτοκλασάτα ονόματα και να γίνει η ΕΡΤ φυτώριο νέων δημοσιογράφων, τεχνικών κτλ.

Να δοθεί έμφαση στην παραγωγή και όχι μόνο στην προβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην αξιοποίηση της πραγματικής περιουσίας της ΕΡΤ. (Αρχείο κτλ)

Να δώσει βήμα στους πολίτες ως ανοικτό μέσο (wiki media) και όχι στους πολιτικούς. Ας προβάλουν όσα θέλουν από το κανάλι της βουλής.

Να μείνουν μόνο όσα παραρτήματα της ΕΡΑ έχουν λόγο ύπαρξης και όχι σε κάθε βουνοκορφή και μια ΕΡΑ.

Δεκάδες πράγματα θα μπορούσε να κάνει μια σωστή Δημόσια Τηλεόραση χωρίς  εισαγωγικά.

Περιμένω τα σχόλια σας.

One thought on “Περί ΕΡΤ και άλλων δαιμόνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook