Παραμένουν πίσω από τα κάγκελα Ηριάννα και Περικλής | Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής

παραμένουν-πίσω-από-τα-κάγκελα-ηριάνν-599371

Απορριπτική είναι η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση της αναστολής της αποφυλάκισης της Ηριάννας, η οποία συζητήθηκε σήμερα μαζί με την αίτηση αναστολής της αποφυλακισης του Περικλή – η οποία επίσης απορρίφθηκε – στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας που πρότεινε την απόρριψη της αίτησης αναστολής για την Ηριάννα, έκρινε πως δεν προκύπτει ουδεμία διαφοροποίηση από την απόφαση της 17ης Ιουλίου.

Λίγο πριν, ο ίδιος πρότεινε απόρριψη της αίτηση αναστολής της αποφυλάκισης και του Περικλή, κρίνοντας την ως αβάσιμη στην ουσία της.

«Δεν διαφοροποιείται η κρίση από την προηγούμενη αίτηση αναστολής του Περικλή. Δεν υπήρξε επιδείνωση υγείας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. «Προτείνω την απόρριψη της αίτησης ως αβάσιμης στην ουσία της», κατέληξε ο εισαγγελέας για την υπόθεση του Περικλή.

Ακολουθεί η αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η Ηριάννα και ο Περικλής έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας για «συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

 

«Τιμωρούμαι για κάτι που δεν έχω κάνει»

Περίπου στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε την απολογία της η Ηριάννας.

Η 28χρονη είπε σήμερα στο δικαστήριο πως η παραμονή της στην φυλακή της στερεί την εμπειρία που είχε με την εργασία εντός του Πανεπιστημίου γεγονός που, όπως τόνισε, θα επιδράσει αρνητικά στην επαγγελματική της εξέλιξη: «Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου».

«Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη , γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει και γι αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου.

Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψηκαι γι αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου.

Μοναδικό επιχείρημα είναι ένα dna που η επιστημονική του ορθότητα αμφισβητείται εδώ και χρόνια. Πήγα με πολύ καλή πίστη στο πρωτόδικο, πίστευα ότι η επιστημονική αμφισβήτηση λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου, όχι μόνο δεν λειτούργησε υπέρ μου αλλά αγνοήθηκε πλήρως το γεγονός ότι το αμφισβητούν 250 επιστήμονες.».

Κατέληξε δε λέγοντας: “Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο να κάνω το πανεπιστήμιο χώρο εργασίας. Το κατάφερα πριν δύο χρόνια αλλά αυτός ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός.

Δούλεψα πάρα πολύ για να ξεκινήσω να κατακτώ αυτό το χώρο και τα κατάφερα. Άρχισα να επεκτείνω τις δραστηριότητές μου για να παραμείνω εκεί και ήμουν σε μία συνεχή κίνηση. Ξαφνικά έγινα επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει. Αύριο κινδυνεύω να χάσω την ευκαιρία μου να συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως“.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης.

Υποστήριξαν ότι η εργασία της Ηριάννας ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, αλλά διεκόπη στο αρχικό στάδιο.

Το σπάνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Περικλής

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημοσθένης Μπούρος, αναφορικά με τη βεβαρημένη υγεία του Περικλή, τονίζοντας το σπανιότατο νόσημα των πνευμόνων από το οποίο πάσχει.

Ο καθηγητής εξήγησε στους δικαστές ότι η φυλακή είναι παντελώς ακατάλληλο περιβάλλον, άκρως επικίνδυνο για τον έγκλειστο, λόγω πιθανών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ειδικά τους προσεχείς μήνες του χειμώνα.

«Ζητώ τη διακοπή της φυλάκισης μου, ήμουν πάντα συνεπής σε σχέση με τους περιοριστικούς όρους, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, και ασφαλώς με ενδιαφέρει να διεκδικήσω την αθωότητα μου», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ως βασικό κίνδυνο για την υγεία του το παθητικό κάπνισμα στη φυλακή.

Η παράλογη καταδίκη

Σημειώνεται ότι η 29χρονη καταδικάστηκε για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και από τον ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ.

Στη δίκη της 29χρονης, τον περασμένο Ιούνιο, προσκομίστηκε έκθεση του Γ. Φιτσιάλου, ο οποίος είναι επίσημος πραγματογνώμονας των ελληνικών δικαστηρίων και διδάκτορας μοριακής ιολογίας, στην οποία αμφισβητείται η «ταυτοποίηση». Ο κ. Φιτσιάλος τονίζει ότι για να υπάρξει ταύτιση γενετικού υλικού απαιτείται πλήρης γενετική ταυτοποίηση, δηλαδή 16 γενετικοί δείκτες και αρκετή ποσότητα γενετικού υλικού που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε.
Στην περίπτωση της Ηριάνας έδειξαν συμβατότητα 7 δείκτες, 5 δείκτες δεν ταυτοποιήθηκαν καθώς αποδείχθηκαν μη πλήρως συμβατοί και σε 3 δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ειδικούς τα αποτελέσματααυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν «πλήρες προφίλ» με απόλυτη βεβαιότητα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις τόσο ελληνικά όσο και δικαστήρια άλλων χωρών δεν θεωρούν επαρκές το στοιχείο για να στηριχθεί σε αυτό καταδίκη.
Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, πλήθος αλληλέγγυων έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του απέναντι στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή με αποκορύφωμα τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Γουδί και κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 30 χιλιάδες κόσμο. Χθες πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στο Σύνταγμα.

altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook