Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013 | Οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο | Πίνακες

πανελλαδικές-εξετάσεις-2013-οι-βάσεις-αν-76288

vaseis1

Η πτώση των βάσεων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό φέτος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα υψηλόβαθμα τμήματά τους. Πριν την λήξη της προθεσμίας για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών, το Έθνος παρουσιάζει νέες εκτιμήσεις.

Μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι για να μάθουν οριστικά σε ποια σχολή θα εισαχθούν, παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως φέτος οι βάσεις εισαγωγής θα πάρουν την κατηφόρα και μάλιστα σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Σημαντική πτώση αναμένεται σε όλα σχεδόν τα περιζήτητα τμήματα και των πέντε επιστημονικών πεδίων (Νομικά, Ψυχολογίας, Ιατρικής, Πολυτεχνικά και Οικονομικά), ενώ υποχώρηση των βάσεων θα παρατηρηθεί και σε σχολές μεσαίων βαθμολογιών, δηλαδή όσες απαιτούν 14 με 15 χιλιάδες μόρια.

Αντίθετα, στις Στρατιωτικές Σχολές αναμένουμε άνοδο των βάσεων, κυρίως λόγω της μείωσης των εισακτέων κατά 30%, γεγονός που θα φέρει τεράστιο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Χαμηλώνει ο πήχης για Νομικές, Φιλολογικές και Ψυχολογίας σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Ευκολότερη η πρόσβαση για όσους στοχεύουν σε Φυσικο-μαθηματικές σχολές

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Κάτω από 19.000 οι βάσεις σε όλες τις Ιατρικές. Πτώση και για Φαρμακευτικές – Οδοντιατρικές

4ο Επιστημονικό Πεδίο

«Βουτιά» σε όλα τα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυ-τεχνικά τμήματα. Πιθανή άνοδος σε χαμηλόβαθμα ΤΕΙ

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Θεαματική θα είναι η πτώση στα Οικονομικά τμήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων ελήφθησαν ως δεδομένες με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, κυρίως για τις περιζήτητες σχολές.

Παράλληλα, στις εκτιμήσεις των αναμενόμενων βάσεων ελήφθησαν υπόψη και οι διαγραφόμενες τάσεις, όπως επί παραδείγματι η μείωση της ζήτησης των Παιδαγωγικών Σπουδών.

Ακόμα και σε δημοφιλή τμήματα, η κάθοδος των βάσεων θα είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, κάτω από 19.000 μόρια αναμένεται να «πιάσει» η Ιατρική, ενώ με 11.800 μόρια μπορεί ένας υποψήφιος να περάσει σε ΑΕΙ.

Παράλληλα, στις εκτιμήσεις των αναμενόμενων βάσεων ελήφθησαν υπόψη και οι διαγραφόμενες τάσεις, όπως επί παραδείγματι η μείωση της ζήτησης των Παιδαγωγικών Σπουδών.

Τελικά, παρά την αρχική εκτίμηση πολλών καθηγητών ότι οι βαθμολογίες των υποψηφίων στα δύσκολα εφετινά θέματα της Φυσικής της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης θα ήταν χειρότερες από εκείνες της προηγούμενης χρονιάς, οι μαθητές με τις επιδόσεις τους διέψευσαν τις προβλέψεις και έγραψαν καλύτερα σε όλες τις κλίμακες της βαθμολογίας.

Με κάτω από 19.000 μόρια η εισαγωγή στην Ιατρική, με 11.800 η είσοδος σε σχολή ΑΕΙ

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος εκατοντάδων οικογενειών βρίσκονται και εφέτος – για μια ακόμη φορά – οι βάσεις εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ενώ οι κινήσεις τους αναμένεται ότι θα διαγράψουν τροχιές εντυπωσιακές. Προς τα κάτω. Έτσι, αριθμοί εντυπωσιακοί και εκπλήξεις μη αναμενόμενες φαίνεται ότι θα συνοδεύουν την ανακοίνωση των εφετινών βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Η πτώση των βάσεων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό φέτος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ακόμα και στα υψηλόβαθμα τμήματά τους.

Πηγή: Έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook